Tudomány zöldövezet

Ausztrália végre magasabb klímacélokat határozott meg

Saeed KHAN / AFP
Saeed KHAN / AFP

A fejlett országok közül Ausztrália eddig méltatlanul gyenge klímacélokat határozott meg magának, több kutatás is kimutatta, hogy az ország a fejlett nációk közül a legkevesebbet teszi a klímaváltozás megfékezéséért, és a COP26-on, az ENSZ klímatárgyalásain is inkább csak nehezítette az egyezmények elfogadását, mint segítette. Ezért is hatalmas lépés az, hogy az ország végre erősített a 2030-ra kitűzött klímacéljain.

Kapcsolódó
Klímaváltozás: Ausztrália tesz a legkevesebbet a fejlett országok közül
Ezen a téren a legjobban Nagy-Britannia teljesít, amelyet Svájc és Svédország követ.

Ausztrália új kormánya most megemelte a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó 2030-ra kitűzött célt, így az ország végre jobban megfelel a többi fejlett gazdaság párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeinek. Ausztrália, a világ egyik legnagyobb egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátója, ígéretet tett az ENSZ-nek, hogy 2030-ig 43%-kal csökkenti széndioxid-kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, szemben az előző konzervatív kormány 26-28%-os céljával – írja a Reuters.

A korábbi kormány alatt Ausztrália, a világ legnagyobb szén- és cseppfolyósított földgáz-exportőre, sokáig lemaradt az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások terén, és nem volt egyértelmű energia- és klímapolitikája, amely ösztönözné a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik