Tudomány

ENSZ-főtitkár: drámai következményekkel jár a halogatásunk

António Guterres, az ENSZ főtitkára a globális felmelegedés elleni harc fokozására szólította fel kedden a világ államait – írja az MTI. Mint hozzátette, mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.

Az Ausztriában rendezett klímakonferencián elhangzott videóüzenetében kiemelte, hogy minden halogatás drámai következményekkel jár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végére 45 százalékra kellene csökkenteni, az előrejelzések alapján az emisszió 14 százalékkal fog nőni.

Patrick T. FALLON / AFP

Guterres leszögezte, hogy az ukrajnai háború a klímaváltozást is súlyosbítja, mert a világ vezető gazdaságai a harcok kirobbanását követően megduplázták a globális felmelegedésért leginkább felelős fosszilis energiahordozók kitermelését. A főtitkár szerint az ilyen kitermelést célzó támogatások csak háborút, szennyezést és klímakatasztrófát okoznak.

A főtitkár felszólította az országokat, függetlenedjenek a szénenergiától 2040-ig – fejlett gazdaságok esetében 2030-at jelölte meg céldátumként -, és a fosszilis energiahordozók helyett térjenek át a megújuló energiára, amit a 21. század béketervének nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik