Tudomány zöldövezet

Áradások, tüzek, forróság: pokoli a helyzet Amerikában

Grant Faint / Getty Images
Grant Faint / Getty Images

Árvizek, pusztító erdőtüzek, viharok és szélsőséges forróság csapott le a héten az Egyesült Államokra – írja az MTI. A Középnyugaton és az ország déli részén hőhullám alakult ki, a lakosság egyharmadára, közel 120 millió amerikaira vonatkozóan adtak ki valamilyen figyelmeztetést.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a nagy nyomású légtömegek miatt a megszokottnál jóval magasabb, sőt rekordhőmérsékletek várhatók a héten. A magas nedvességtartalmú, forró levegő hatására helyenként akár 37 Celsius-fokot is mérhetnek.

Alex Lamers meteorológus azt mondta, a hőhullámok sújtotta vidékeken viharok, tornádók, váratlan árvizek és özönvízszerű esőzések is előfordulhatnak.

Az ország nyugati vidékein, a nemzeti parkok hivatala által közzétett felvételek tanúsága alapján a Yellowstone Nemzeti Parkban hömpölygő árvizek okoznak súlyos károkat. Az óriási, több tagállamra kiterjedő parkot szerdától le is zárták, a károk helyenként helyrehozhatatlanok.

A közel 9 ezer négyzetkilométeres Wyoming, Montana és Idaho állam határolta Yellowstone valamennyi bejáratát lezárták a heves esőzés okozta áradás miatt. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyja el a nemzeti parkot. A Yellowstone folyó vízszintje rekordmagasra emelkedett, az árvizek következtében sárlavinák alakultak ki, amelyek számos útszakaszt zártak el, és több hidat veszélybe sodortak.

Kalifornia és Arizona államokban, ahol a súlyos aszályt erdőtüzek is súlyosbítják, hőségriadót rendeltek el. Kedden Új-Mexikóban már több mint 120 ezer hektáron tomboltak a lángok. Új-Mexikóban és az Egyesült Államok szinte teljes délnyugati részén történelmi szárazság pusztít, és több tucatnyi erdőtűz ütött ki már a nyár kezdete előtt.

A klímaváltozás hatására a hasonló, szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbak és hevesebbek lesznek. A folyamat nemcsak az Egyesült Államokat, hanem Magyarországot is érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik