Tudomány zöldövezet

Elpusztult a Szajnába tévedt kardszárnyú delfin

Nem sikerült visszaterelni a tengerbe a Szajnába tévedt kardszárnyú delfint – írja az MTI. A francia hatóságok vasárnap úgy döntöttek, hogy elaltatják a beteg és szenvedő állatot.

A szombati mentőakció kudarcba fulladt, a szakértők pedig megállapították, hogy a tengeri emlős folyóba tévedt példánya előrehaladott stádiumú mukormikózisban, más néven feketegomba-fertőzésben szenved. A kórokozó ismert az Észak-Amerikánál honos cetfélék körében, de még nem fordult elő Európában.

A 4 méter hosszú hím egyedet május 16-án látták először a Szajna torkolatánál Le Havre és Honfleur között, majd 60 kilométert felfelé úszott a folyón, elérve Yainville városát, és megközelítve Rouent. Hazai és külföldi szakértőkkel konzultálva a helyi hatóságok szombaton még kísérletet tettek arra, hogy delfinhangot kibocsátó eszközök, köztük egy drón segítségével visszacsalogassák az állatot a tengerbe.

A kardszárnyú delfin azonban zavartan reagált a hangokra, nem a tenger irányába úszott, hanem csak a két part között vergődött, és olyan hangokat bocsátott ki, amelyek a faj vészjelzéseihez hasonlóak.

Hogy megkíméljék az állatot a további stressztől, vasárnap délután felhagytak a mentési kísérlettel.

George D. Lepp / Getty Images

A mentőakció kudarca és a példány reménytelen egészségi állapota miatt, az állat további szenvedéstől való megkímélése céljából a francia hatóságok végül úgy döntöttek, hogy még vasárnap este elaltatják az egyedet egy hajóról. Az akcióval egyúttal annak is elejét akarták venni, hogy a menthetetlen kardszárnyú megfertőzzön más állatokat

A veszélyes gomba a legyengült állat bőrén keresztül hatol be a belső szervekbe, a szívbe, a tüdőbe és az agyba, ez utóbbi magyarázhatja a Szajnában bolyongó delfin dezorientált magatartását is. A kutatók szerint a betegség már nagyon előrehaladott stádiumú lehetett, és vélhetően elviselhetetlen kínokat okozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik