Tudomány zöldövezet

Egy kardszárnyú delfin tévedt a Szajnába

Egy kardszárnyú delfin úszik felfelé a Szajnán – írja az MTI. A francia hatóságok szerint az állat szemlátomást egyre rosszabb egészségi állapotban van, ezért minél hamarabb vissza kellene vinni a tengerbe.

A példányt április elején a nyílt tengeren látták, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától.

Azóta a 4 méter hosszú egyed már 60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár.

A kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, a szakértők pedig nem találnak magyarázatot az esetre. Halászhajókról készült videófelvételek alapján nem kétséges, hogy egy kardszárnyúról van szó.

by wildestanimal / Getty Images Illusztráció.

Egyelőre csak feltételezik, hogy az állat beteg, és nyugodtabb vizeket kereshetett, ahol könnyebben találhat élelmet magának. Más elméletek szerint egy fiatal állat szakadt el a csapatától, és tévedt magányosan a La Manche csatornába.

A természetvédőket mindenesetre aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, és láthatóan tömegéből is veszített. Összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.

Az állat kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna neki. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik