Tudomány zöldövezet

Illegális hálóból mentettek ki egy tengeri óriást

Illegálisan kihelyezett hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnát mentettek spanyol búvárok Mallorca közelében – írja az MTI a Reutersre hivatkozva. A 12 méter hosszú példányt egy hajóról észlelték a partoktól 5 kilométerre. A Palma de Mallorca-i Akvárium tengeri mentőközpontja a riasztást követően akcióba lépett.

Az éppen a 32. születésnapját ünneplő Gigi Torras tengerbiológus, a mentőcsapat tagja szerint a bálna kiszabadítása volt élete eddigi legjobb születésnapi ajándéka.

A bálna annyira beletekeredett a halászhálóba, hogy még a száját sem tudta kinyitni.

A csapat először egy csónakból próbálta meg levágni a köteleket, a kísérlet viszont kudarcba fullad. Ezt követően búvárok merültek a tengerbe, hogy eltávolítsák a csapdát.

Colin Baker / Getty Images

A bálna először nagyon zaklatottan fogadta a búvárok megjelenését, de később megnyugodott, és hagyta, hogy segítsenek rajta. Torras szerint miután sikerült levágni róla a hálót, a bálna még egy kicsit ott maradt a négy búvár társaságában, hogy visszanyerje erejét. Mielőtt elúszott volna, még egy köszönőjelet is kiadott.

A halálfalnak nevezett eresztőhálókat az ENSZ 30 évvel ezelőtt tiltotta be. A felszerelések a halakon kívül más tengeri élőlényeket is csapdába ejtenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik