Tudomány

Még az egészségesnek hitt alkoholmennyiség is szívkárosodást okozhat

Henrik Sorensen / Getty Images
Henrik Sorensen / Getty Images

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2022-es tudományos kongresszusán bemutatott kutatás szerint az alkoholfogyasztás egyes országok által jelenleg biztonságosnak ítélt szintje összefügg a szívelégtelenség kialakulásával a veszélyeztetett populációkban.

„Ez a tanulmány kiegészíti az eddigi bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy óvatosabb megközelítésre van szükség az alkoholfogyasztással kapcsolatban” – mondta Dr. Bethany Wong, a tanulmány szerzője, a dublini St. Vincent Egyetemi Kórház munkatársa. „Ha nem iszik, ne kezdje el, így minimalizálhatja annak kockázatát, hogy az alkohol károsítsa a szívét. Ha mégis iszik,

korlátozza heti fogyasztását egy üveg borra vagy három és fél 0,5 literes 4,5%-os sörre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az Európai Unió a világ azon régiója, ahol a legtöbb alkohol fogy. Bár köztudott, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás szívelégtelenséget okozhat, ázsiai kutatásokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy hogy az alacsonyabb mennyiség is káros lehet. „Mivel genetikai és környezeti különbségek vannak az ázsiai és európai populációk között, a mi tanulmányunk azt vizsgálta, hogy van-e hasonló kapcsolat az alkohol és a szívproblémák között a szívelégtelenség kockázatának kitett vagy szívelégtelenségben szenvedő európaiaknál” – mondta Dr. Wong.

A vizsgálatban 744 fő, 40 év feletti felnőtt vett részt, akiknél fennállt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata kockázati tényezők (például magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás) vagy korábbi szívelégtelenség miatt. Az átlagéletkor 66,5 év volt, és a résztvevők 53%-a volt nő. A vizsgálatból kizárták a korábbi alkoholistákat és a jelenleg is szívelégtelenségben szenvedő, tünetes betegeket. A szívműködést echokardiográfiával mérték.

A tanulmány az egy alkoholegység ír definícióját használta, ami 10 gramm alkoholt jelent. A résztvevőket heti alkoholfogyasztásuk szerint osztályozták: az egyik csoport egyáltalán nem ivott, a másik keveset (kevesebb mint hét egység; legfeljebb egy 750 ml-es üveg 12,5%-os bor vagy három és fél 500 ml-es doboz 4,5%-os sör); a harmadik mérsékelten (7-14 egység; legfeljebb két palack 12,5%-os bor vagy hét 500 ml-es doboz 4,5%-os sör); a negyedik pedig sokat (14 egység felett; több mint két palack 12,5%-os bor vagy hét 500 ml-es doboz 4,5%-os sör).

Kapcsolódó
A pertuivástól a detoxikálóig – minden ellen isszák Magyarországon az alkoholt
Magyarország a legfrissebb felmérések szerint leelőzte alkoholizmusban a tradicionális listavezetőket: Oroszországot, Moldovát és Fehéroroszországot.

A kutatók az alkoholfogyasztás és a szív egészsége közötti összefüggést elemezték átlagosan 5,4 éves időtartamban. Az elemzéseket olyan tényezőkhöz igazították, amelyek befolyásolhatják a szív állapotát, beleértve az életkort, a nemet, az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és az érrendszeri betegségeket.

Összesen 201 (27%) beteg számolt be arról, hogy nem fogyasztott alkoholt, míg 356-an (48%) keveset, 187-en (25%) pedig mérsékelten ittak, vagy pedig kifejezetten sokat. Az alacsony bevitelű csoporthoz képest a mérsékelten vagy nagy mennyiségben fogyasztók fiatalabbak voltak, nagyobb valószínűséggel voltak férfiak, és magasabb volt a testtömeg-indexük.

A korábbi szívelégtelenséggel rendelkező csoportban a nem alkoholfogyasztással összehasonlítva a mérsékelt vagy magas fogyasztás 4,5-szeresére növelte a szívproblémák kockázatát. A kapcsolat akkor is megfigyelhető volt, amikor a mérsékelt és a magas szintet külön elemezték.

A tanulmány azt sugallja, hogy a heti 70 grammnál magasabb alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a korábbi szívelégtelenség súlyosbodásával vagy a tünetekkel járó szívelégtelenség kialakulásával az európai populációban. A kutatók nem tapasztalták bármilyen egészségügyi előnyét az alacsony alkoholfogyasztásnak.

Magyarország a legfrissebb felmérések szerint leelőzte alkoholizmusban a tradicionális listavezetőket, Oroszországot, Moldovát és Fehéroroszországot is, így 2022-re világelső lett az egy főre jutó alkoholbetegek számában. A legfrissebb kimutatás szerint a magyar társadalom 21,2 százaléka számít alkoholbetegnek, ugyanez az arány a második helyezést elért Oroszországban 20,9, míg a bronzérmes Fehéroroszországban 18,8 százalékos. A világversenyben mind a férfiak, mind a nők magasan végeztek, de a nemek szerinti rangsorokban a férfiak vitték igazán a prímet: a magyar férfiak mintegy 37 százaléka számít orvosi értelemben is alkoholistának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik