Tudomány koronavírus

A járvány alatt megnőtt az alkohol miatti halálesetek száma

Instants / Getty Images
Instants / Getty Images

Az Egyesült Államokban drámaian nőtt az alkohollal összeköthető halálesetek száma a világjárvány alatt, derült ki a JAMA Network Open szaklapban megjelent tanulmányból. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a 25 és 44 év közötti fiatal felnőttek körében tapasztalható a legmeredekebben emelkedő tendencia az alkoholfogyasztással összefüggő mortalitásban.

Amerikai kutatók prediktív modellezést alkalmaztak az alkoholfogyasztási rendellenességek várható mortalitási arányainak összehasonlítására a tényleges arányokkal. Azt találták, hogy

az alkoholfogyasztással összefüggő halálozási arány nőtt minden korosztály és nem esetében a világjárvány alatt.

A szakértők hét évről (2012-2019) szereztek be halálozási adatokat a CDC, vagyis az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatbázisából, amely az összes haláleset több mint 99%-át regisztrálja az Egyesült Államokban. Ezután prediktív modellezést alkalmaztak a 2020-ra és 2021-re előrejelzett halálozási arányok meghatározására a korábbi évek tendenciái alapján, és összehasonlította azokat a ténylegesen megfigyelt arányokkal.

A kutatás azt találta, hogy

  • 2020-ban az alkoholfogyasztással összefüggő halálozások száma mintegy 25%-kal haladta meg az előrejelzett arányokat.
  • 2021-ben a megfigyelt arányok körülbelül 22%-kal haladták meg az előre jelzett adatokat.
  • Az előre jelzett és a megfigyelt mortalitás növekedése hasonló volt mindkét nem esetében.
  • Bár a vizsgált időszakban az idősebb felnőttek csoportjában volt a legmagasabb a halálozási arány, a fiatalabb (25-44 éves) csoport szenvedte el a legnagyobb aránykülönbséget a világjárvány alatt.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy mivel az alkohollal összeköthető halálozások egy részét jellemzően nem jelentik, az arányok még magasabbak is lehetnek a mért értékekhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik