Tudomány zöldövezet

Bizarr lényt videóztak az óceán mélyén

Bizarr külsejű állatot vettek videóra a Csendes-óceán mélyén, 2201 méterrel a felszín alatt – írja a Live Science. A felvételen egy tengeriuborka látható, az élőlényt márciusban örökítették meg Honolulutól délkeletre. A videót egy, a Nautilus kutatóhajó csapata által irányított robotizált tengeralattjáró figyelte meg.

Megan Cook, az Ocean Exploration Trust oktatási és ismeretterjesztő igazgatója szerint a robot egy feltérképezetlen tengeri hegyen folytatott vizsgálatot, amikor észlelte a lényt. A tengeriuborkák igen változatos csoportot alkotnak, a videón látható egyed az Elpidiidae családba tartozik.

Az ide sorolható fajok az óceán újrahasznosítói: azt a tengeri törmeléket fogyasztják, amely bőrsejtekből, ürülékből és elhullott állatok darabkáiból állnak.

Az Elpidiidae egyes tagjainak uszonyokra emlékeztető testrészei vannak, melyek segítségével rövid távokat képesek megtenni.

Az állatok a tengerfenéken haladva, a szájuk körüli tapadókorongokkal szedik fel a táplálékot. A felvételen szereplő példány áttetsző, jól kirajzolódik testében a narancssárga bélrendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik