Tudomány zöldövezet

Lángol a mongol sztyeppe

Mongólia katasztrófavédelmi hivatala szerint idén már csaknem 890 ezer hektár erdő és sztyeppe égett le az országban – írja az MTI. A tavalyi év azonos időszakához képest 31,4 százalékkal több természetben keletkezett tüzet jelentettek.

A drasztikus növekedés főként a száraz időjárással és az emberi hanyagsággal hozható összefüggésbe.

A mongol tűzoltók jelenleg az ország északi részén, Bulgan tartományban hétfőn délután óta pusztító tűzvésszel küzdenek.

NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using Landsat data from the U.S. Geological Survey. Story by Adam Voiland Mongóliai lángok egy április 19-i műholdképen.

A hivatal felszólította a lakosságot, hogy ne gyújtsanak tüzet a szabadban, illetve ne dobjanak el cigarettacsikket, mert ez a nagy szárazságban könnyen a tűz elharapódzásához vezethet. Mongólia időjárása tavasszal általában egyébként is száraz és szeles, ami fokozza a tűz terjedésének kockázatát.

Márciusban az ország környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztériuma bejelentette, hogy egy évre betiltják az elhullott agancsok gyűjtését és feldolgozását, mivel sok tűzeset éppen ilyen tevékenység közben alakult ki. A tárca szerint az erdőkben cédrusmagot és szarvasagancsot gyűjtögetők eldobott cigarettacsikkjei gyakran indítanak el lángokat.

2021-ben Mongólia-szerte összesen 65 erdőtüzet jelentettek. Ezek 3,1 milliárd mongol tugrik (mintegy 362 millió forint) környezeti kárt okoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik