Tudomány

Sokáig nem lesz még igazán jó idő

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az utóbbi hetekben rendkívül változékony hazánk időjárása, északkeleti hideg és délnyugati meleg légtömegek váltakoznak fölöttünk sok csapadékkal. A rossz hír, hogy ez még jó darabig így is marad, sok szenvedést okozva az időjárás-változásokra érzékenyek körében, és lehetetlenné téve a hosszabb távú tervezést. Legalábbis ami a szabadtéri programokat, kirándulásokat illet.

Visszatértünk a normálishoz

A jó hír viszont, hogy ez az esős, hűvösebb tavasz az „eredeti” tavasz a Kárpát-medencében, csakhogy az elmúlt egy-két évtizedben felfelé mozdultak el az átlagok, azért fest még papíron is az átlagnál hidegebbnek.

Jelenleg egy nyugatról érkezett sekély ciklon tartózkodik hazánk felett, amely az északi hideggel ütközött, ez pedig záporos, zivataros időt okoz

– tér rá a lényegre Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hazánk középső és keleti tájain, összesen 14 megyében és a fővárosban két elsőfokú figyelmeztetés is érvényben van. Az egyik az eső miatt, amelyből 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi hullhat, a másik pedig a zivatarok okán: itt elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján az aktuális riasztásokat is figyelemmel kísérheti.

Eső, napsütés, eső, napsütés

Az esős szerda után csütörtökön a csapadékzóna keleti irányba távozik, nagyobb teret engedve a tőlünk északra elhelyezkedő anticiklonnak. Ennek eredményeként pedig hűvösebb légtömegek érkeznek, de sok lesz a napsütés, ami miatt lehűlést nem nagyon fogunk érzékelni. Még úgy sem, hogy a csütörtökön ígérkeznek a legalacsonyabb maximumok 14-19 fokkal. A hét második felében a napsütésnek köszönhetően

lassú felmelegedés kezdődik, hétvégén már 20-21 fokot is mérhetünk, egy-egy jelentéktelen záport leszámítva csapadékkal nem kell számolnunk.

A hajnalok viszont meglehetősen hidegek lesznek, országszerte 2-6 fokot mérhetünk, fagyzugos helyeken pedig enyhe mínuszok is előfordulhatnak.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint tartós, komoly felmelegedésnek nyoma sincs. Folytatódik a változékony időjárás, az északi és déli légáramlatok hullámvasútja úgy, mint ahogy most tapasztaljuk. Talán május végén számíthatunk arra, hogy az áramlás nyugatira-délnyugatira vált, akkor viszont már minden valószínűség szerint a nyári forróság fog betörni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik