Tudomány zöldövezet

Betegségeket szabadíthat ránk, ha befolyásoljuk a bolygó működését

Egy új tanulmány alapján kedvezhet a maláriát terjesztő szúnyogoknak az a fényvisszaverő technika, amelyet egyes szakértők a klímaváltozás elleni harcban vetnének be – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A kutatók szerint a geomérnöki megoldás következtében akár egymilliárddal is nőhet a maláriának kitett emberek száma.

A csapat úgy véli, a bolygó éghajlatának mesterséges módosítása befolyásolhatja az olyan hordozók terjedését, mint amilyenek a maláriaszúnyogok. Ez az első publikáció, amely azt vizsgálja, hogy a geomérnökség milyen hatással lehet a fertőző betegségek terjedésére. A geomérnökség célja, hogy nagy léptékben befolyásolják a bolygó fizikai rendszerét. Sok szakértő gondolja úgy, hogy az ilyen beavatkozások segíthetnek a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A kutatók most a sztratoszférába juttatott, a beérkező napsugárzás egy részét visszaverő areoszolok hatásait mérték fel. A módszer gyakran felmerül, mint klímaváltozás elleni eszköz, az egészségre gyakorolt hatásait azonban ritkán vizsgálják.

A csapat a malária terjedését modellezte két jövőbeli forgatókönyv alapján, közepes vagy jelentps globális felmelegedés mellett, geomérnökséggel és anélkül. A modellek segítségével meghatározták, hogy milyen hőmérséklet járul hozzá leginkább a maláriaszúnyog populációjának növekedéséhez, és kiszámolták, hogy hány ember él a szúnyog által érintett területeken.

Wachirawit Jenlohakit / Getty Images

Megállapították, hogy egyes területeken a magas hőmérséklet elpusztítja a malária kórokozóját, de a terület gyors lehűlése visszafordíthatja ezt a csökkenést, ami a betegség terjedéséhez vezethet.

A komoly felmelegedéssel számoló forgatókönyv alapján a geomérnökség miatt egymilliárd emberrel több lenne kitéve a malária kockázatának.

Colin Carlson, a Georgetowni Egyetem Orvosi Karának adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője szerint eredményeiknek fontos szerepe lehet a döntéshozatalban. A geomérnökség életeket menthet, egyes országok viszont hátrányos helyzetbe kerülhetnek. Carlson szerint ha a geomérnökséggel az éghajlatváltozás frontvonalában élő lakosságot akarják védeni, akkor fel kell mérni ennek kockázatait és előnyeit, például a szúnyogok által terjesztett betegségek tekintetében.

A geomérnökség egyes helyeken csökkentheti a malária előfordulását, míg máshol növelheti azt. Mindkét forgatókönyv esetében úgy tűnik, hogy a megoldás a jelenlegi állapothoz képest jelentősen csökkentheti a malária kockázatát az indiai szubkontinensen, Délkelet-Ázsiában azonban növekedne a kockázat. „Ha a bolygó túl meleg az ember számára, a maláriaparazita számára is túl meleg. A bolygó lehűtése vészhelyzetben életeket menthet, de ez a malária visszaszorulását is megfordítaná” – mondta Carlson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik