Tudomány zöldövezet

Éhes aligátorok jelentek meg a floridai utcákon

George Shelley Productions / Getty Images
George Shelley Productions / Getty Images

Több aligátort is megfigyeltek a napokban floridai városokban – írja a USA Today. Helyi idő szerint múlt vasárnap Venice-ben láttak egy, az utcán mászkáló példányt, a ragadozó végül visszatér egy közeli tóba. Az állatról készült videót a Sarasota Megyei Sheriffhivatal osztotta meg a Facebookon. A felvételen egy hím szerepelhet, a becslések alapján az egyed több mint 3 méter hosszú.

Két nappal később egy újabb példány bukkant fel Venice-ben. Az állatról a helyi rendőrség tett közzé egy képet, egyben arra kérték a helyieket, hogy legyenek óvatosak.

Frank Robb krokodilszakértő szerint kora tavasszal és késő ősszel az aligátorok aktívabbá válnak. Mint hozzátette, az állatok nem az emberekre pályáznak, és nem is agresszívek.

Az aligátoroknak napsütésre van szükségük, hogy szabályozni tudják hőmérsékletüket, ezért kerekednek fel ilyenkor.

Az sem ritka, hogy a ragadozók táplálékot vagy párt keressenek.

A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság szerint az udvarlás áprilisban kezdődik, a nászidőszak pedig májusban indul meg, és egészen júniusig tart. Ilyenkor a nőstények átlagosan 32-46 tojást raknak. Amennyiben a párzási időszak alatt két hím egy területen van, megküzdhetnek a potenciális párokért, esetenként azonban a nőstények is egymásnak esnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik