Tudomány zöldövezet

Csodával határos módon sikerült megmenteni egy partra sodródott bálnát

Húszórányi erőfeszítés eredményeként sikerült megmenteni egy 20 méter hosszú, 70 tonnás bálnát – írja az MTI. Ekkora példányokat ritkán tudnak megóvni, ha egyszer partra kerültek.

Az állat a közép-kínai Csöcsiang tartományban, Ningpo város közelében sodródott partra a Kelet-kínai-tengerből. A bajba került ámbráscetet helyi idő szerint kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták a tűzoltók és a környék halászai, hogy megvédjék a kiszáradástól. Mivel sima, szikláktól mentes partszakaszon feküdt, a bálna nem sérült meg komolyabban, kisebb sebeit pedig kitisztították, illetve fertőtlenítették.

Még 100 kilométerről is érkeztek állatorvosok és búvárok a mentéshez.

Az akció résztvevői versenyt futottak az idővel, mert félő volt, hogy a tengeri emlős belső szervei károsodnak az állat hatalmas tömege miatt, de végül sikerült megóvni, míg késő este megérkezett a dagály. Amikor a víz ellepte az állatot, megkezdték a bálna kivontatását a nyílt tengerre, ahol biztonságos távolságban, a parttól 20 tengeri mérföldre engedték szabadon. A mentés szerdán kora reggel ért véget.

Reinhard Dirscherl / Getty Images

A Xinhua hírügynökség szerint még a sokat látott környékbeli öreg halászok is elámultak a partra vetődött cet hatalmas méretein. Csai Hongcsang, a mentésen dolgozó egyik szakember szerint ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik