Tudomány zöldövezet

Egy felmérés szerint a magyaroknak nem kell orosz gáz

PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A magyarok 78 százaléka egyetért vagy inkább egyetért azzal, hogy Magyarországnak nem szabad függenie más országoktól az energiaigénye miatt, hanem itthon kell megtermelnünk a számunkra szükséges energiát – derül ki abból a friss közvéleménykutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závech Research március utolsó hetében.

A megkérdezettek 69 százaléka szerint csökkenteni kellene a függőségünket az orosz földgáztól.

Óriási a megújulók támogatottsága, a válaszadók négyötöde (80%) fontos szerepet szánna nekik az ország energiamixében. Egyetlen más energiahordozó sem szerzett többséget.  Hetven százalékuk azzal is egyetért azzal, hogy a kormánynak elsősorban a megújulókat kellene támogatnia az energetikai fejlesztések során.

A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség felé. Az emberek több mint fele (58%) azt szeretné, ha az állam aktívan támogatná az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, 1000 fő bevonásával történt, a részletes eredményeket ide kattintva nézheti meg a Greenpeace Magyarország honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik