Tudomány zöldövezet

Egyre durvábbak a hurrikánok a klímaváltozás miatt

Egy új vizsgálat alapján kétszer valószínűbbek manapság az extrém atlanti hurrikánszezonok, mint az 1980-as években – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A szakértők szerint a klímaválság szuperviharokat hoz létre, amelyek a parti régiókban életeket és anyagi javakat veszélyeztetnek.

A friss tanulmány szerzői megállapították, hogy 1982 óta az éghajlat átalakulása komoly szerepet játszott a trópusi ciklonokok intenzív tevékenységében. A kutatók szerint a viharok növekvő aktivitása óriási arányban írható az óceánok hőmérséklet-növekedésének számlájára. A tengervíz felszínének melegedése jelentősen hozzájárult a hurrikánidőszak szélsőségesebbé válásához, így a halálos áldozatok számának növekedéséhez, a pusztításhoz és az ezermilliárd dolláros károkhoz.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a hurrikánok száma a globális felmelegedés miatt talán nem változik drasztikusan, de maguk az események intenzívebbek és pusztítóbbak. Akkor tekintenek egy vihart hurrikánnak, ha a szél hosszabb időn át legalább 119 kilométer per órás sebességgel fúj.

Warren Faidley / Getty Images

A viharok felerősödése során az örvénylő hurrikán energiáját és nedvességtartalmát az óceánból, illetve a légkörből érkező magasabb hő fokozza. A közelmúltban számos katasztrófa alakult ki így, közéjük tartozott az 5-ös kategóriájú, 2017-es Maria hurrikán, amelynek szele elérte az óránkénti 280 kilométeres sebességet, és óriási pusztítást okozott Puerto Ricón, valamint a 4-es kategóriájú Florence hurrikán, amelyik egy évvel később az Egyesült Államok keleti partjára csapott le.

Továbbra is nehéz megállapítani, hogy az egyes trópusi viharokban mekkora a szerepe, de az kétségtelen, hogy a klímaváltozás intenzívebb viharokat kelt

– mondta Peter Pfleiderer, a berlini központú Climate Analytics munkatársa és az elemzés vezetője.

A héten megjelent egy másik tanulmány is, melyben azt állapították meg, hogy a klíma összeomlása növeli a nagy viharok idején lehulló csapadék mennyiségét, valamint magát a vihart is felerősíti. A szakértők a 2020-as hurrikánszezont vizsgálták, melynek idején rekordszámú, 30, névvel ellátott vihar keletkezett az Atlanti-óceán felett. A csapat visszavetítette az ipari forradalom előtti időkre a 2020-as szezont egy számítógépes modell segítségével, ami megmutatta, mi történt volna, ha az éghajlati átalakulás nem megy végbe.

A kutatók arra jutottak, hogy a globális felmelegedés 11 százalékkal fokozta a több mint háromórás extrém esőzéseket. Az is kiderült, hogy a part menti települések ma nagyobb veszélynek vannak kitéve a viharos esőzések okozta hatalmas áradások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik