Tudomány zöldövezet

A gazdag országok kizsákmányolják a bolygót

Egy friss tanulmány megerősíti, hogy a fejlett országok jelentősen hozzájárulnak a nyersanyagok túlzott kitermeléséhez – írja a ScienceAlert. A szakértők azt vizsgálták, hogy az államok miként használták az elmúlt 50 évben a természeti erőforrásokat, és megállapították, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió országai óriási szerepet vállaltak a fenntarthatatlanságban.

Jason Hickel, a Barcelonai Autonóm Egyetem gazdasági antropológusa kiemelte: az adatok tükrében a gazdag nemzeteknek hatalmas felelősségük van a globális ökológiai összeomlásban, és emiatt ökológiai adóssággal tartoznak a többi országnak. A kutató szerint az érintett államoknak vezető szerepet kell vállalniuk az erőforrás-felhasználás radikális mérséklésében.

Per-Anders Pettersson / Getty Images

Hickel és társai korábban a klímaváltozásban való nemzeti felelősséget elemezték arra alapozva, hogy az egyes országok mennyivel lépték túl a rájuk eső méltányos szén-dioxid-kibocsátást. A szakértők most hasonló megközelítést alkalmaztak az erőforrás-kitermelésre vonatkozóan. A csapat felállított egy fenntarthatósági korridort az 1970 és 2017 közötti periódushoz, amely az éves nyersanyaghasználat biztonságos határát jelöli.

Az eredmények alapján az érintett időszakban közel 2,5 billió tonna tonna anyagot nyertek ki, illetve használtak fel globálisan. Ennek kevesebb mint a felét, 1,1 billió tonnát termeltek ki a fenntartható korridoron belül.

A túlhasználat mintegy 74 százaléka a magas jövedelmű országokhoz köthető, pedig csak a világ népességének 16 százalékát adják.

A túlzott kiaknázás 27 százalékáért az Egyesült Államok, 25 százalékáért pedig az EU és az Egyesült Királyság voltak felelősek.

A szakértők által létrehozott interaktív oldalon részletesebben is megismerhetőek az adatok. A kutatók szerint átlagosan legalább 70 százalékkal kell csökkenteni a nyersanyag-felhasználást, hogy elérjük a fenntarthatósági tartományt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik