Tudomány zöldövezet

17 éve van szökésben egy állatkerti flamingó

Stefano Rulli / EyeEm / Getty Images
Stefano Rulli / EyeEm / Getty Images

Bár Texasban a rózsás flamingók nem őshonosak, esetenként az államban is látni lehet a faj egyik szabad példányát. Az érintett madár 17 évvel ezelőtt szökött meg egy állatkertből, és még mindig a természetben van – írja az IFLScience. A lábán lévő szalag alapján 492-nek nevezett egyed 2005-ben, a kansasi Sedgwick Megyei Állatkertből szökött el.

A flamingó egyik társával oldott kereket, miután gondozóik elfelejtették megritkítani tollaikat. A fiatalabb példányoknál fájdalom nélkül lehet megmetszeni a szárnyat, a kifejlett egyedeknél viszont a beavatkozás veszélyes. Éppen ezért 492 és társai esetében a szakértők úgy döntöttek, hogy bizonyos tollak eltávolításával teszik röpképtelenné a madarakat.

492-éknél túl sokáig vártak a gondozók két „nyírás” között, a flamingók így el tudtak repülni. Az évek során több alkalommal is látták a madarat.

A flamingók a térségben nem fordulnak elő, a hasonló rózsás kanalasgém azonban meglehetősen gyakori. David Foreman horgásztúra-vezető sokszor felhívja a figyelmet a különbségre, amikor a régióba látogatók azt hiszik, flamingót láttak.

A The New York Times szerint Foreman március 10-én csónakkal járt Port Lavacánál, amikor egy kis homoksávon megpillantotta 492-t, azaz Pink Floydot.

Az észlelésről videó is készült.

Mint Foreman elmondta, a megfigyeléssel mintha helyre tette volna a természet. „Okostóni azt hiszi, nincsenek flamingók Texasban. Ezt nézd meg” – nyilatkozta a férfi.

A példány egyébként eredetileg Tanzániából származik, ahonnan 2004-ben szállították el társaival. Bár 492 hazája nem Amerika, úgy tűnik, jól elboldogul az ország déli részén.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik