Tudomány zöldövezet

Még az Északi-sarkvidéken is tüzekre kell számítani az évszázad végére

Gunnar Örn Árnason / Getty Images
Gunnar Örn Árnason / Getty Images

Az ENSZ elemzése szerint még az erre korábban teljesen immúnisnak számító Északi-sarkvidék is növekvő tűzveszélynek van kitéve – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Óriási probléma, hogy az erdőtüzek és a klímaváltozás egymást súlyosbítják. Az ENSZ felszólítja a kormányokat , hogy befektetéseiket a megelőzésre és a felkészülésre összpontosítsák – jelenleg ugyanis nagyon rosszul állunk ezen a téren.

A klímaváltozás és a földhasználat változása a jelentések szerint gyakoribbá teszi az erdő- és bozóttüzeket – az ENSZ jelentése pedig feltárja, hogy mennyire. Az előrejelzések szerint 2030-ra akár 14 százalékkal, 2050 végére 30 százalékkal, az évszázad végére pedig akár 50 százalékkal is nőhet ezek előfordulása.

A tűzgyakoriság globális elemzése alapján 1,3-1,5-szeresére nőhet az ilyen jellegű tűzesetek lehetősége – írja az MTI. Ami viszont igazán fontos, az az, hogy ezek az eredmények nem változtak az alacsony vagy magas szén-dioxid-kibocsátási forgatókönyv esetén sem.

Mindegy tehát, mennyire vesszük komolyan a kibocsátáscsökkentő intézkedéseket, a tüzek száma drámaian nőni fog.

A jelentés különbséget tesz a különböző területek között: az Északi-sarkvidéken például egy tőzegtűz óránként csak centimétereket terjed, de hatalmas területeket érinthet, mert nincs ott senki, aki bármit is tehetne ellene.

A tanulmány csak a szélsőséges tüzek előrejelzésével foglalkozott, de a szerzők szerint a földhasználat változásával és a népesség növekedésével a kisebb erdőtüzek száma is növekedni fog. Ez pedig jelentős hatással lehet a klímaváltozásra is, mivel tovább növeli a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. Az egész egy ördögi kör, amiből nehéz kiszállni.

A tüzek gyakoriságának változása ugyanakkor számos helyi tényezőtől függ. Az előrejelzés szerint valószínűleg több tűz lehet az északi-sarkvidéki régiókban, mivel a klíma változása jelentős hatással van a térségre. Afrikában azonban, ahol jelenleg a világ erdőtüzeinek mintegy kétharmada keletkezik, az elkövetkező évtizedekben kevesebb lesz belőlük, mivel a növekvő populáció miatt egyre több erdőt vágnak ki mezőgazdasági felhasználás miatt.

A jelentés szerzői szerint a kormányoknak változtatniuk kell a nagy tüzekre fordított kiadások modelljén. Jelenleg a tervezésre és a megelőzésre a finanszírozás kevesebb mint egy százalékát fordítják, míg a tűzoltás a költségvetés több mint felét viszi el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik