Tudomány zöldövezet

Évszámra pontosan tudjuk, mikor kezdődött a modern tengerszint-emelkedés

Ian Dyball / Getty Images
Ian Dyball / Getty Images

Egy nemzetközi kutatócsapat megállapította, hogy 1863-ban kezdődött olyan mértékű tengerszint-emelkedés, amely a mai változások ütemét követi le – arról az időszakról beszélünk, amikor az ipari tevékenység igazán felerősödött. Ez egybeesik az óceánok korai felmelegedésére és a gleccserek olvadására vonatkozó bizonyítékokkal – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a tengerszint emelkedése az éghajlatváltozás fontos mutatója, és azáltal, hogy a kutatók képesek meghatározni azt az időpontot, amikor a tengerszint modern emelkedési üteme a természetes változékonyság fölé emelkedett,

pontosan megtalálhatták az ember okozta jelentős globális felmelegedés időszakának kezdetét. 

A kutatáshoz a szakértők az elmúlt kétezer évre vonatkozó feljegyzéseket tekintettek át, és azt találták, hogy a tengerszint jelenlegi ütemben zajló emelkedése 1863-ban kezdődött, összhangban az ipari forradalom kirobbanásával. Az USA-ban egyes helyszíneken a modern emelkedési ütemek legkorábban az Atlanti-óceán középső régiójában, a 19. század közepén vagy végén, később Kanadában és Európában, a 20. század közepén alakultak ki.

„Gyakorlatilag most már biztosak vagyunk abban, hogy a tengerszint globális emelkedési üteme 1940 és 2000 között gyorsabb volt, mint az elmúlt 2000 év összes korábbi, 60 éves időintervallumában bármikor” – mondta Jennifer S. Walker, a tanulmány vezető szerzője. „A területspecifikus tengerszint-változások hosszú időn keresztüli alapos ismerete elengedhetetlen a regionális és helyi tervezéshez és a megfelelő reagáláshoz a jövőbeli tengerszint-emelkedésre.”

„Az a tény, hogy a 20. század közepére minden vizsgált helyen a tengerszint-emelkedés jelenlegi ütemben zajlott, az azt bizonyítja, hogy a globális tengerszint-emelkedés jelentős hatással volt bolygónkra a múlt században is” – tette hozzá Walker. „A térbeli változékonyság további elemzése tovább fogja javítani a társadalmi tudást arról, hogy a regionális és helyi folyamatok hogyan befolyásolják a globális tengerszint-emelkedés ütemét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik