Tudomány zöldövezet

Zöldbe borul az Antarktisz

Egy új tanulmány alapján a hőmérsékled emelkedésével egyre terjed két, az Antarktiszon őshonos virágos növény – írja a The Guardian. A Dél-Orkney-szigetekhez tartozó Signy-szigeten dolgozó szakértők szerint 2009 óta több területet hódítottak meg a növények, mint az azt megelőző 50 évben összesen. Ez összhangban van a felmelegedéssel, illetve a medvefókák számának csökkenésével.

Az antarktiszi sédbúzát és a felemásvirágú szegfűt 1960 óta tanulmányozzák a térségben, előbbi esetében a terjedés 2009 és 2018 között ötször gyorsabb volt, mint 1960 és 2009 között. A felemásvirágú szegfűnél a növekedés tízszeresnek bizonyult.

Az elmúlt évtizedben a szigeten évente 0,02-0,27 Celsius-fokos volt a nyári hőmérséklet-emelkedés, annak ellenére, hogy 2012-ben lehűlést dokumentáltak.

Nicoletta Cannone, a Comói Insubria Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az antarktiszi szárazföldi ökoszisztémák gyorsan reagálnak az éghajlati hatásokra. A kutató hozzátette, számított a növények terjedésére, de nem ilyen mértékben.

Nature / Getty Images

A jelenség fő oka az, hogy nyáron melegebb van, a növényeknek emellett az is kedvez, hogy kevesebb a medvefóka a szigeten, így az állatok kevésbé tapossák le a vegetációt. A szakértők azt gyanítják, hogy a fókák száma az elérhető táplálék mennyisége, illetve a tengeri körülmények változása miatt esett vissza.

A kutatók szerint a felmelegedés folytatódik, a Signy-szigeten megfigyelt jelenség pedig a szélesebb régióban zajló folyamatokat mutatja meg. Úgy tűnik, jelentős változás vár az antarktiszi ökoszisztémákra. A növények terjedése meg fogja változtatni a talaj kémiáját, a földben lévő baktériumok és gombák közösségét, emellett pedig gyorsítja majd a permafroszt olvadását.

További problémát okoz, hogy bár az őshonos növények jól alkalmazkodtak a szélsőséges környezethez, az idegen növények inváziójának egyre inkább fenyegeti őket. 2018-ban az egynyári perje például már meg is jelent a Signy-szigeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik