Tudomány zöldövezet

Példátlan viselkedést figyeltek meg csimpánzoknál

Egy új tanulmányban Alessandra Mascaro, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa és kollégái a gaboni Loango Nemzeti Park csimpánzainak különleges viselkedését mutatják be – írja az IFLScience. A helyi példányok rovarokat helyeznek sérüléseikre, a szakértők pedig azt feltételezik, hogy ez egyfajta sebkezelés. Ez lehet az első alkalom, amikor dokumentálták, ahogy csimpánzok állati anyagot használnak gyógyításra.

A kutatók egy 45 egyedből álló csoportot figyeltek meg.

A csimpánzok elkapták, összetörték, majd saját, illetve társaik sebeire helyezték a rovarokat.

Simone Pika, az Osnabrücki Egyetem kognitív biológusa szerint az öngyógyítást már több fajnál megfigyelték. Ennek során az érintett állat növények vagy nem tápláló anyagok felhasználásával próbál megküzdeni a kórokozókkal vagy parazitákkal. Legközelebbi élő rokonaink, a csimpánzok és a bonobók például féreghajtó tulajdonságokkal bíró növényeket fogyasztanak, illetve olyan leveleket rágnak, amelyek elpusztítják a bélparazitákat. A friss eredmények alapján úgy tűnik, hogy a csimpánzok rovarokat is használnak gyógyszerként.

DeepGreen / Getty Images

A kivételes viselkedést először egy nősténynél figyelték meg, a példány elkapott valamit, megrágta, majd fia sérült lábára helyezte. Később egy hímnél is hasonlót észleltek, a szakértők pedig arra jutottak, hogy a csimpánzok valószínűleg rovarokat használnak. A viselkedést utóbb 22 esetben dokumentálták. Egy alkalommal egy nőstény egy hím lábszárát gyógyította, a kutatók szerint ez az altruista sebkezelés egy nyilvánvaló példája.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a rovarok alkalmazása valóban segíti-e a sérülések regenerálódását, az viszont biztos, hogy az emberiség több ezer éve használ fel gyógyászati célokra bizonyos rovarokat. A kutatók célja most az, hogy folytassák a vizsgálatokat, és jobban megértsék az érintett csimpánzcsoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik