Tudomány zöldövezet

Aggasztó ütemben olvad a Mount Everest legmagasabb gleccsere

Egy új tanulmány alapján nagyon gyorsan olvad a Mount Everest (Csomolungma) legmagasabban fekvő gleccsere – írja az MTI a BBC-re hivatkozva.

A Déli-nyereg-gleccser több mint 54 métert veszített vastagságából az utóbbi negyed évszázadban.

A gleccser, amely mintegy 7900 méter magasságban fekszik, 80-szor gyorsabban vékonyodik, mint amennyi idő alatt a jég kialakul a felszínén. Az olvadás mértékét az emelkedő hőmérséklet és az erős szelek okozzák. A szakértők arra jutottak, hogy az 1990-es évektől kezdve eltűnt az a jég, amely nagyjából 2000 év alatt alakult ki. A gleccsert borító vastag hótakaró is lekopott, ez kitette az alatta fekvő sötét jeget a napsütésnek, ami tovább gyorsítja az olvadást.

zhengjie wu / Getty Images

Mariusz Potocki, a Maine-i Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények arra utalnak, hogy a Dél-nyereg-gleccser a megsemmisülés felé tart. Tom Matthews, a londoni King’s College klímakutatója és a csapat tagja hozzátette, nem volt a régió éghajlatában egyetlen olyan különleges változás sem, amely az olvadás felgyorsulását okozta volna. „Ehelyett azt látjuk, hogy a hőmérséklet folyamatos emelkedése végül elért egy küszöböt, amely után hirtelen minden megváltozott” – mondta a szakértő.

Noha a gleccserek zsugorodását régóta kutatják, a klímaváltozás hatása az ilyen nagy magasságban elhelyezkedő jégfolyamokra eddig ismeretlen volt. Egy csoport ellátogatott a gleccserre, ahová a világ két legmagasabban telepített meteorológiai állmását helyezték el, és 10 méteres furatmintákat emeltek ki a jégmagból. Paul Mayewski, a csapat vezetője szerint a gyors olvadásnak jelentős regionális és akár világszintű következményei is lehetnek.

Emberek millióinak ivóvizét biztosítják a Himalája gleccserei, és ha a régió, illetve a világ más jégfolyamai az Everest példáját követik, jelentősen csökkenhet az ivóvízadó képességük. A hegymászóknak pedig azzal a kihívással kell számolniuk, hogy a jövő expedícióinak valószínűleg nagyobb felületen kell sziklákon és jégen haladniuk.

Matthews kiemelte: további vizsgálatokkal kell felmérni, hogy a most feltárt jelenség mennyire jellemző a világ tetejének jégtartalékaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik