Tudomány zöldövezet

Olajszivárgás történt Amazóniában

Egy természetvédelmi területet kis részét, illetve a helyi őslakos közösségeket ellátó folyót is érinti egy olajszivárgás Ecuador keleti részén – írja az AFP.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a Cayambe-Coca Nemzeti Park 2 hektárnyi területe lett szennyezett, az olaj pedig a Rio Cocát, Amazónia ecuadori részének egyik legnagyobb folyóját is elérte.

A 400 ezer hektáros nemzeti park rengeteg fajnak ad otthont.

Cristina Vega RHOR / AFP

Napo tartományban pénteken a heves esőzések miatt földcsuszamlás alakult ki, egy szikla pedig felsértette az OCP Ecuador cég csővezetékét. Azt nem tudni, hogy pontosan mennyi olaj szabadult fel, de a környezetvédelmi hatóság szerint jelentős szivárgásról van szó. A szakemberek egy 210 kilométeres szakaszon vizsgálják a Rio Cocát, és koordinálják a védekezést, valamint a kármentesítést. Napóban és a szomszédos Orellana tartományban vészhelyzeti bizottságokat állítottak fel.

Az OCP Ecuador vasárnap jelentette be, hogy megkezdte a vezeték helyreállítását, a nyersolajat pedig medencékben különítették el. A vállalat vezetékein keresztül egyetlen nap alatt akár mintegy 53 millió liter olaj is áramolhat Amazóniából a Csendes-óceán partvidékének kikötőibe, igaz, a cég csak nagyjából 19 millió liter olajat vont ki 2021 januárja és novembere között.

2020 májusában ugyanabban a térségben szintén egy földcsuszamlás károsította a vezetékeket, akkor 1,7 millió liter szennyeződés került be három Amazonas-medencei folyóba. A katasztrófa számos part menti közösséget érintett, az őslakos és környezetvédelmi szervezetek most több információt követelnek a balesetről.

Két héten belül ez a második olajkatasztrófa, amely Dél-Amerikát sújtja. Január közepén a tongai vulkánkitörés okozta cunami miatt történt szivárgás Peru partjainál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik