Tudomány zöldövezet

Három év után újra nőtt a cápatámadások száma

Taken by Andrew Thirlwell / Getty Images
Taken by Andrew Thirlwell / Getty Images

A cápaharapások száma három egymást követő évben csökkent világszerte, 2021-ben viszont újból növekedést jelentettek – írja a Phys.org. A Floridai Természettudományi Múzeum adatai alapján tavaly 73 indokolatlan és 39 kiprovokált eset, illetve kilenc elhalálozás történt. Az érintettek többsége, mintegy 51 százalékuk szörfös vagy boardos volt.

Érdemes kiemelni: a növekedés annak tudható be, hogy 2020-ban kivételesen kevés támadást regisztráltak.

A nem provokált harapások száma 2021-ben közel megegyezik az ötéves globális átlaggal, de messze felülmúlja a 2020-as értéket. Tavalyelőtt csupán 52 esetet dokumentáltak. Bár az eltérés oka nem ismert, Tyler Bowling, az International Shark Attack File (ISAF) vezetője szerint a 2020-as csökkenés egy része a Covid-19 miatti korlátozásoknak tudható be.

Bowling úgy látja, a 2021-es év tipikusnak tekinthető. A leggyakoribb támadók a fehér cápák, a bikacápák és a tigriscápák voltak. A legtöbb halálesetet a Csendes-óceán déli részén jelentették: Ausztráliában, Új-Kaledóniában és Új-Zélandon hatan haltak meg, emellett egy-egy eset történt Dél-Afrikában, Brazíliában és az Egyesült Államokban.

Mi sokkal nagyobb veszélyt jelentünk rájuk

Az IFAS-ban minden bejelentett cápaharapást megvizsgálnak, de külön kiemelik az indokolatlannak tekinthetőket. Ide olyan eseteket sorolnak, amelyekben a támadás emberi provokáció nélkül, az adott cápa természetes környezetében történt. Ezen támadások elemzésével a szakértők jobban megérthetik az állatok viselkedését, és pontosabb óvintézkedéseket fogalmazhatnak meg.

A legtöbb harapás továbbra is az Egyesült Államokban történt, itt 47 esetet dokumentáltak. Ötöt leszámítva mindegyik támadás az ország atlanti partjához köthető. Érdekes módon Dél-Afrikában az utóbbi időkben drámaian lecsökkent az esetszám, ennek oka az lehet, hogy a Fokvárosnál 2017-ben megjelent kardszárnyú delfinek elriasztották a helyi fehér cápákat.

Kapcsolódó
Kardszárnyú delfinek támadhattak a cápákra
Valószínűleg kardszárnyú delfinek támadásai miatt tűntek el a fehér cápák Fokváros vizeiből.

A hosszabb trendet figyelve a cápatámadások száma egyre zuhan.

Ennek hátterében a tengerparti biztonság növekedése, illetve a cápák számának drámai csökkenése áll.

Míg a cápák évente csupán néhány tucat támadásért felelősek, addig az ipari halászattal tömegesen pusztítjuk az állatokat. A cápák számának visszaesése súlyos károkat okoz a tengereknek, és felfoghatatlan, az emberiségre is visszaható következményekkel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik