Tudomány koronavírus

Megvizsgálták, okoz-e koraszülést a koronavírus-vakcina

Bár a terhes nőknél nagyobb a kockázat a súlyos koronavírus-fertőzés esetén, és a COVID már bizonyítottan megnöveli a koraszülés kockázatát, sok terhes nő mégis fél a koronavírus elleni oltástól. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ friss kutatása most azt mutatta ki, hogy nincs összefüggés a koraszülés és a koronavírus-vakcinák között – írja a Study Finds.

A CDC megvizsgálta a koronavírus-vakcina kockázatait a terhes nőkre vonatkozóan, különösen arra tekintettel, hogy az oltás megnöveli-e a koraszülés veszélyét.

A koraszülés – vagy a 37 hétnél korábban bekövetkező szülés – és az alacsony születési súly egyaránt növeli a halálozás és hosszú távú egészségproblémák kockázatát. Az új kutatási eredmények azonban megerősítik, hogy a COVID-oltás nem növeli a koraszülés esélyét.

Guido Mieth / Getty Images

A kutatók nyolc szervezettől gyűjtöttek adatokat a Vaccine Safety Datalink projektből (ez a vakcinák biztonságosságát vizsgálja), és megvizsgálták a 16 és 49 év közötti, beoltott és oltatlan terhes nők koraszülése közötti különbséget. A kutatók 10 064 olyan nő terhességét is nyomon követték, akik a terhesség alatt legalább egy adag COVID-19 oltást kaptak. Majdnem az egész csoport (98,3%) a második vagy harmadik trimeszterben kapta a vakcinát. A terhes nők körülbelül 96 százaléka mRNS-vakcinát, vagyis Pfizert vagy Modernát kapott.

A kutatás azt mutatta ki, hogy a vakcináció idejétől teljesen függetlenül az oltás nem okozta a koraszülés kockázatának növekedését, vagyis nagyjából egyforma volt a koraszülés aránya az oltott és oltatlan alanyok között. A mérleg nyelve még az oltatlanok felé is billent: 100 nőre levetítve 6,6 koraszülést jegyeztek fel az oltott, 8,2 koraszülést az oltatlan csoportban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik