Tudomány

Metsző hideget okoz az alföldi hó

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

A hétvége említésre méltó havazást hozott az Alföld nagy részére, átlagban 1-14 centiméter hullott, a legnagyobb mennyiség Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyét érte. Hétfőre virradó éjjel a Dunántúl nyugati és középső részén esett 1-3 centi, de ez a mai napon el is olvad.

Az említett három alföldi megyében azonban egy hétnél is tovább megmaradhat a hó, ezzel összefüggésben pedig sok helyen kemény fagyok

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

-15 fok is lehet

Jelenleg egy hatalmas, a Brit-szigetektől orosz területekig húzódó anticiklon alakítja hazánk időjárását is, ez az úgynevezett anticiklonális helyzet konzerválja a napos, fagyos időjárást. A hét első felében némi hószállingózáson túl csapadékra nem kell számítani, derült lesz az ég, sok látjuk a Napot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy felhőtakaró híján jelentős a felszín hőkibocsátása, magyarán hideg lesz. Az éjszakák mindenhol fagyosak lesznek, a maximumok országos szórásban -2 és +5 fok körül alakulnak, erős lesz a kontraszt a hidegebb, havas keleti és a melegebb, hómentes nyugati területek között.

Az Alföld hóval borított tájain napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszaka -10, -15 fokot mérhetünk.

Enyhülés érkezik

Csütörtökön aztán érdekes időjárási helyzet alakul ki. Az említett anticiklon Nyugat-Délnyugat-Európa fölé szorul, Kelet-Északkelet Európára pedig egy hihetetlenül erős ciklon csap le. A Svédország-Ukrajna vonalon és attól északkeletre a balti államok és Oroszország területén a kemény fagyok mellett 80-110 km/órás szélre lehet számítani.

Szerencsére minket csak a ciklon széle súrol, csütörtökön nyugaton némi enyhülés indul, a hétvégére akár 7-8 fokig kúszhatnak a maximumok – a havas, keleti tájakon viszont maradnak a mínuszok. Itthon szélviharral nem, legfeljebb 40-50 km/órás légmozgással kell számolnunk, és csapadék sem valószínű. Ami feltűnő lesz, az a hőmérsékleti kontraszt a keleti és nyugati országrész között.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzéséből kiderül, hogy nagyjából január 20-áig tart ki a keményebb téli időjárás, ekkor enyhülés veszi kezdetét. Korai lenne még pontos értékekbe bocsátkozni, de „amíg a szem ellát” enyhe idő várható, február első felében látszik most egy 3-4 napos lehűlés. A csapadékot illetően az átlagnál szárazabbnak ígérkezik mind a január, mind a február első fele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik