Tudomány koronavírus

Meghosszabbíthatja a menstruációs ciklust a koronavírus-vakcina

Cris BOURONCLE / AFP
Cris BOURONCLE / AFP

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatása szerint a koronavírus-vakcinák átlagosan egy nappal hosszabb menstruációs ciklust okozhatnak – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az oltatlan nőkhöz képest az egy dózisnyi vakcina után átlagosan majdnem egy nappal hosszabbodik az oltottak ciklusa, vagyis az az időszak, ami két menstruáció között eltelik. Az Obstetrics & Gynecology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a menstruáció hosszát az oltások nem változtatták meg.

A kutatók megjegyezték, hogy a menstruációs ciklus általában hónapról hónapra kis mértékben változik oltás nélkül is, és a megfigyelési időszak alatt tapasztalt növekedés jóval a normál tartományon belül van. Hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a COVID-19 elleni oltás hogyan befolyásolhatja a menstruáció egyéb jellemzőit, például a kapcsolódó tüneteket (például fájdalom, hangulatváltozások) és a vérzés jellemzőit (beleértve az erősségét).

A kutatásban résztvevő 3959 személyből 2403-an voltak beoltva, nagy részük Pfizer és Moderna oltóanyagot kapott. Azoknál, akik két oltást is kaptak ugyanabban a menstruációs ciklusban (358 résztvevő), a ciklus hossza átlagosan kétnapos növekedést mutatott. Ez a változás azonban csökkenni látszott a következő ciklusokban, jelezve, hogy

a menstruációs változások valószínűleg átmenetiek.  

„Megnyugtató, hogy a tanulmány csak kismértékű, átmeneti menstruációs változást talált” – mondta Diana W. Bianchi orvos, a NIH Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermekegészségügyi és Humánfejlesztési Intézetének (NICHD) igazgatója. „Ezek az eredmények most először kínálnak lehetőséget arra, hogy tanácsot adjunk a nőknek abban, mire számítsanak a COVID-19 oltástól a menstruációjuk tekintetében, hogy ennek megfelelően tervezhessenek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik