Tudomány zöldövezet

Tüzek pusztítják a világ legnagyobb fáit

Tüzek fenyegetik a világ leghosszabb élettartamú organizmusait, a Kaliforniában honos óriás mamutfenyőket – írja a BBC. Az akár 90 méter magasra megnövő fák között olyan is akad, amely már Jézus Krisztus születése előtt is létezett, az elmúlt évek tüzei ugyanakkor komoly pusztítást végeztek a növények között.

Christy Bingham, a Sequoia Nemzeti Park munkatársa szerint a mamutfenyők azért élnek ilyen sokáig, mert remekül alkalmazkodtak környezetükhöz. Kaliforniában mindig is voltak tűzvészek, a fák éppen ezért ellenálló, esetenként 1 méter vastag kérget növesztettek.

A tüzek azonban sokat változtak az elmúlt időkben.

A lángok egyre gyakrabban alakulnak ki, és egyre hevesebben tombolnak. Bingham szerint 2015 előtt senki sem látott elszenesedett óriás mamutfenyőket, az utóbbi években viszont sorra gyulladnak fel.

ERIC PAUL ZAMORA / POOL / AFP

A tüzek nem csak a természetet fenyegetik: az utóbbi években több település is elpusztult a lángok miatt, Greenville városa például teljesen elporladt. A térséget sújtó katasztrófákról ebben a cikkben írtunk bővebben. Sok szakértő úgy gondolja, hogy a lángok a klímaváltozás miatt is erősödnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik