Tudomány zöldövezet

Észlelték a szivárgást, mégsem avatkoztak közbe, több tízezer liter olaj áramlott az óceánba

Egy houstoni olajcéget és két leányvállalatát vádolják az idén októberben észlelt dél-kaliforniai olajszivárgás miatt – írja az AP. A szennyezés az állam történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája, az olaj komoly károkat okozott az élővilágnak. A problémát a vezeték elmozdulása idézte elő, a nyersolaj akár egy éven át is szivároghatott az óceánba.

Az ügyészség szerint a katasztrófához az is hozzájárult, hogy a vezetékszakadással kapcsolatos ismételt figyelmeztetések ellenére sem tették meg a vállalatok dolgozói a szükséges lépéseket. Az Amplify Energyt és cégeit illegális olajkibocsátással vádolták meg.

A vezeték akkor sérülhetett meg, amikor idén januárban egy teherhajó horgonya nekiütközött.

Végül egy repedésen át október 1-én mintegy 94 ezer liter nyersolaj került a környezetbe.

A szennyezést csak másnap reggel észlelték.

Patrick T. FALLON / AFP

Az ügyészek szerint a cégek több szempontból is gondatlanságot követtek el. Egy 13 órás periódus alatt például nyolc alkalommal figyelmeztetett a szivárgásérzékelő rendszer, a kárt azonban nem sikerült minimalizálni. A vezetéket minden riasztás után le-, majd újraindították, ezzel pedig még több olaj szabadult ki. Az ügyészség úgy véli, hogy a csővezeték legénysége nem volt elég nagy létszámú, a rendszert pedig leterhelt és nem kellően képzett dolgozók felügyelték.

Az Amplify a meg nem nevezett hajózási társaságot okolja a vezeték elmozdulásáért. A cég szerint munkatársai megfelelően reagáltak: a rendszer ott jelzett, ahol nem történt szivárgás, a dolgozók ezért azt hitték, hogy téves riasztással van dolguk. A sérülés valójában 6,4 kilométerrel távolabb, az óceán mélyén jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik