Tudomány zöldövezet

Súlyos olajszivárgás történt Kalifornia partjainál

Egy olajfolt szennyezi Kalifornia partjait – írja a BBC. A katasztrófa súlyos károkat okoz a helyi élővilágnak, ráadásul a térség strandjait is le kellett zárni.

A 3 ezer hordónyi olaj nagyjából 33 négyzetkilométernyi területen terjedt el Orange megye partjainál. Már vizsgálják azt a vezetéket, amelyhez a szivárgás köthető. A Huntington Beach közelében lévő olajfoltot helyi idő szerint szombat reggel észlelték, a katasztrófa az elmúlt évek legsúlyosabb kaliforniai szivárgása lehet. A szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy megtisztítsák az érintett területet.

A balesetben már most több állat is elpusztult, a szennyezés pedig nemcsak a tengert és a partokat, hanem a közeli vizes élőhelyeket is fenyegeti.

A térségben három fúrótornyot is üzemeltető Amplify Energy szombaton leállította a munkálatokat, és elzárta vezetékét. Martyn Willsher vezérigazgató szerint a csövet kiszivattyúzták, hogy több olaj biztosan ne kerüljön a környezetbe.

DAVID MCNEW / AFP

A régió rendkívül népszerű a szörfösök körében, a katasztrófa miatt viszont a helyi strandokat le kellett zárni. A környék lakóit arra kérték, hogy ne közelítsék meg a balesetben érintett állatokat, inkább értesítsék a hatóságokat.

Michelle Steel, a térség republikánus képviselője felszólította Joe Bident, hogy nyilvánítsa súlyos katasztrófává az eseményt, ez ugyanis megkönnyítené a mentést és a takarítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik