Tudomány zöldövezet

A környezetnek és a pénztárcának is kedvez a húsfogyasztás mérséklése

A nők táplálkozásához képest 41 százalékkal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak húsban gazdag étrendje – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A friss tanulmány azt is kimutatta, hogy az élelmezéssel kapcsolatos emisszió negyede olyan élvezeti ételekhez köthető, mint a kávé, az alkohol és az édességek. A vizsgálatot az Egyesült Királyságban végezték. Egy másik, a nyugati országokban folytatott elemzés alapján a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos diéta, ami cáfolja azt a vélekedést, mely szerint a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.

Az élelemtermelés az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százalékáért felelős. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a gazdag országokban látványosan csökkenteni kell a húsfogyasztást az éghajlati átalakulás mérsékléséért. A globális felmelegedésben nagy szerepet játszik az állattartással kapcsolatos metánkibocsátás és az erdőirtás, ezek a tanulmányok azonban az élelmiszerek átfogó kategóriáinak átlagkibocsátását vizsgálták.

Az új publikációban több mint 3200 ételtípus emisszióját mérik fel, emelett 212, az Egyesült Királyságban élő ember étrendjét elemzik. Az alanyok három teljes napon át jegyezték fel fogyasztásukat.

Owen Franken / Getty Images

A kutatók megállapították, hogy az átlagos étrendhez köthető kibocsátás majdnem felét állati eredetű élelmiszerek okozzák: 31 százalék származik húsból és 14 százalék tejtermékekből. Az ital a kibocsátás 15, az édességek pedig a 8 százalékát okozták. Az is kiderült, hogy a nem vegetáriánus étrendek 59 százalékkal több emisszióért felelnek, mint a növényi alapúak. A férfiak étrendje 41 százalékkal vezet több kibocsátáshoz, ami jórészt a több hús- és alkoholfogyasztás számlájára írható.

Egy másik publikációban a különböző táplálkozási módok árát elemezték. Hét fenntartható étrendeket vetettek össze hagyományosabb diétákkal 150 országban, a Világbank élelmiszerárait használva.

Az eredmények alapján a magas jövedelmű országokban a vegán étrendek a leginkább megfizethetők, az átlagos táplálkozáshoz képest 21-34 százalékkal csökkentik a költségeket attól függően, hogy milyen ételeket választ az ember.

A második legolcsóbb a vegetáriánus étrend lett, amely 27-31 százalékkal olcsóbb az átlagosnál.

Az úgynevezett flexitáriánus, vagyis kevés húst és tejterméket tartalmazó étrend 14, a halat is tartalmazó étrend pedig 2 százalékkal csökkentette az élelmezés költségeit. A kutatás során a teljes értékű élelmiszerekre koncentráltak, nem számoltak az erősen feldolgozott hús jellegű áruval, illetve az éttermi vagy a házhoz szállított ételek pluszköltségeivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik