Tudomány zöldövezet

Magyarország legnagyobb harcsáját akaszthatták meg

Az ország legnagyobb harcsáját akaszthatták meg a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati III. horgásztaván – írja a Pecaverzum. A tó híres a kifejezetten nagyra növő példányokról, a vizet látogató horgászok pedig régóta beszélnek egy közel 3 méteres egyedről, melyet egyelőre nem sikerült kifogni.

Czimmermann Gábor szeptember végén a 25 hektáros tavon csónakból horgászott, amikor az egyik szigetnél jelentős halmozgásra lett figyelmes, majd megkezdődött a hosszas próbálkozás. „45 perc után láttam meg a halat, először a farkát. 70-80 kilós halakat fogtunk már, de ez fényévekkel nagyobb volt, ránézésre is” – mondta a horgász. Mikor felismerte, hogy egy óriási egyeddel van dolga, értesítette Koós Ferencet, az ország egyik legismertebb harcsahorgászát.

Koós Ferenc egy másik társával érkezett, ekkor Czimmermann Gábor már 2 órája fárasztotta a példányt, amelynek ereje csak nem akart elfogyni. A horog nem messze a hal fejétől, a melluszonya környékén talált be, a vétlen, külső akadás miatt „sportértéke” nem volt a fogásnak. Ennek ellenére úgy döntöttek, érdemes lemérni a harcsát.

abadonian / Getty Images Illusztráció.

2,5 óra után a hal sekélyebb vízbe úszott, Koós Ferenc pedig bement érte. „Már fogta a farkát, de a másik kezével a hasát alig érte el, pedig ő 220 centit tud fogni, azt már korábban lemértük” – mondta Czimmermann Gábor.

A becslések alapján a hal 280 centiméter hosszú volt, a példány így közel akkora lehetett, mint az elbeszélések 3 méteres harcsája.

A hal továbbra sem adta fel, a küzdelemben pedig elpattant a zsinór, melyet kézzel sikerült megtartani. A horog végül kiegyenesedett, az állat pedig kereket oldott.

A közel 3 órás próbálkozás után a potenciális rekorder hal tehát elmenekült. Czimmermann Gábor szerint a példány ismertetőjele mérete mellett egy, a hátán lévő seb, amely egy korábbi külső akadásból származhat. A különleges példányról felvétel sajnos nem készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik