Tudomány zöldövezet

Évente 300 ezer európait öl meg a légszennyezés

Frans Lemmens / Getty Images
Frans Lemmens / Getty Images
Az 1990-es évek óta komoly javulás jelentkezett a légtisztaságban, de a számok így is aggasztóak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint 10 százalékkal csökkent a finomszemcsés légszennyezéshez köthető korai halálesetek száma Európában – írja az AFP.

A rossz levegőminőség ugyanakkor így is mintegy 307 ezer emberrel végzett az unióban 2019-ben.

Az EEA adatai alapján amennyiben az EU-s országok tartanák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb irányelveit, úgy az utolsó, 2019-ben rögzített halálozási számokat felével lehetne csökkenteni. A 2,5 mikrométernél kisebb részecskék (PM2,5) 2018-ban a becslések alapján 346 ezer emberrel végeztek, 2019-re a kedvezőbb időjárási körülmények és a légminőség javítása érdekében tett intézkedések miatt mérséklődött a szám.

Az 1990-es években a finomszemcsék a mai 27 EU-s tagállamban még közel évi egymillió ember korai halálát idézték elő. 2005-re a szám 450 ezerre esett vissza. 2019-ben lakosságarányosan Lengyelországban ölt meg a legtöbb embert a finomszemcsés légszennyezés, itt 39300 esetet regisztráltak.

Az EEA két másik szennyezőnél is dokumentálta a haláleseteket, ezeket az adatokat azonban külön kezelik. A nitrogén-dioxid esetében 2018-hoz képest nagyjából negyedével, 40 ezerrel csökkent az esetszám, a talajközeli ózonnál pedig 13 százalékos visszaesést észleltek – ez 16800 esetet jelent.

Az ügynökség szerint Európában továbbra is a légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti fenyegetést az emberi egészségre. A veszélyes anyagok tartósan belélegezve növelik a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a tüdőt érintő rendellenességek, például a rák kialakulásának kockázatát. A gyermekek különösen fenyegetettek.

Az EEA kiemelte: szeptemberben a legtöbb EU-s országban a szennyezettség az európai és a WHO-s határérték felett volt. A hónapban az Egészségügyi Világszervezet 2005 után először szigorított vonatkozó ajánlásain.

Kapcsolódó
Minden évben milliókat öl meg a légszennyezés
A WHO szigorította a légszennyezéssel kapcsolatos javaslatait.

A légszennyezés világszerte évente mintegy 7 millió ember korai halálát követeli. Az unióban a cél az, hogy 2030-ra 2005-höz képest legalább 55 százalékkal csökkentsék a halálesetek számát. Ha a szennyezés a jelenlegi ütemben mérséklődik, a cél 2032-re valósítható meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik