Tudomány zöldövezet

Minden évben milliókat öl meg a légszennyezés

A WHO frissítette a légminőséggel kapcsolatos irányelveit – írja az AFP.

A szervezet szerint a légszennyezés az egyik legsúlyosabb környezeti veszély, a jelenség évente mintegy 7 millió ember korai halálát okozza.

A szakértők úgy vélik, sürgős lépésekre van szükség, a szennyezés ugyanis a dohányzáshoz és egészségtelen táplálkozáshoz hasonló egészségügyi terheket okoz.

A WHO utoljára 2005-ben pontosította vonatkozó ajánlásait. A szervezetnél bíznak benne, hogy a frissítés segíteni fogja a kormányokat az emberi életek megóvásában.

Az új irányelvben az ózon, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid és szén-monoxid, illetve a PM10 és a PM2,5 típusú szálló por esetében is alacsonyabb szintet javasolnak. A PM2,5-et tekintve 2019-ben a bolygó népességének 90 százaléka olyan területen élt, ahol a szennyezettség meghaladta a 2005-ös ajánlásban szereplő értéket.

Dirk Meister / Getty Images

A WHO szerint a klímaváltozás mellett a légszennyezés jelenti a legsúlyosabb környezeti fenyegetést. Október 31-én, Glasgow-ban tartják a COP26 klímaügyi csúcstalálkozót, a szervezet az ülésen egy olyan jelentést mutat majd be, amely azt szemlélteti, hogy milyen egészségügyi előnyökkel járhat, ha az éghajlatváltozás mérséklése révén csökkentjük a légszennyezést.

Tedrosz Adhanom, a WHO főigazgatója kiemelte, a világon szinte mindenhol egészségtelen szennyezettségi szinten élnek az emberek. A rossz légminőség növelheti a légzőszervi megbetegedések kockázatát, és a súlyos Covid-19 esélyét is fokozhatja. Bár a magas jövedelmű országokban az 1990-es évek óta javult a helyzet, a vonatkozó megbetegedések és halálozások terén globális szinten alig jelentkezett csökkenés.

A légszennyezés a test minden részére hat, és még a magzatok fejlődését is befolyásolhatja. A kitettség változatos rendellenességeket idézhet elő, és jelentősen csökkentheti a várható élettartamot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik