Tudomány zöldövezet

Sarkvidéki madarat láttak a szegedi Fehér-tavon

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja egy jellemzően Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein fészkelő fecskesirályt (Xema sabini) figyeltek meg hétfőn a szegedi Fehér-tavon – írja az MTI. A madár rendkívül ritka vendég hazánkban.

Az állat nevét az Európában előforduló sirályfok közül egyedüliként mélyen villás farkáról kapta.

A hétfőivel együtt csupán nyolc alkalommal észlelték a fajt Magyarországon.A fecskesirály az északi kopár, sziklás területek, tengerpartok lakója. Hosszú távú vonuló, a Brit-szigetek és Nyugat-Európa tengerpartjain minden évben megjelenik. Szeged közelébe egy kóborló egyed keveredhetett el.

AGAMI stock / Getty Images

A madarat Balázs István, a Szeged Fish Kft. agronómusa vette észre hétfőn délelőtt. Feltűnt neki, hogy a példány gyanúsan kisebb, mint a dankasirályok, és külseje is eltér rokonéitól. Ez volt az első alkalom, amikor a fajt a Dél-Alföldön és a szegedi Fehér-tónál figyelték meg.

A fecskesirály testhossza 30 centiméter körüli, szárnyfesztávja elérheti az 1 métert, tömege 150-200 gramm. Rákokkal, rovarokkal, csigákkal, apróbb halakkal táplálkozik. Sziklákon kialakított fészkeibe a tojó egy-három tojást rak, melyeken a szülők felváltva kotlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik