Tudomány zöldövezet

Ezért támadhatnak emberekre a fehér cápák

Meglehetősen ritka, hogy egy cápa emberre támadjon, és szakértők szerint az ilyen esetek hátterében is tévedések állnak.

Úgy tűnik, a ragadozók egyik kedvelt táplálékukkal, a fókával keverik össze az úszókat vagy szörfözőket.

Az új tanulmány középpontjában a fehér cápa áll – írja az MTI. Ennek a különösen rettegett fajnak az egyedei nagy távolságokból képesek észlelni szag- és hanghullámokat, látásuk azonban gyenge, a vizsgálat alapján a színeket és a formákat csak nehezen tudják megkülönböztetni. Látásuk hatszor rosszabb, mint az emberé.

A fehér cápa alig képes különbséget tenni az ember és a fóka között. Elsősorban a mozgásuk megtévesztő, mivel az evező és úszó mozdulataink nagyon hasonlítanak a fókákéra.

by wildestanimal / Getty Images

A vizsgálat során tengeri állatokról a cápák szemszögéből készült felvételeket hasonlítottak össze úszó és szörföző emberek fotóival. A kutatók arra jutottak, hogy ebből a szemszögből a ragadozó nem tud egyértelmű különbséget tenni. Laura Ryan, a Macquarie Egyetem biológusa és a tanulmány vezető szerzője szerint ez az első vizsgálat, amely a cápák szemszögéből elemzi az összekeverésre visszavezethető eseteket.

Az elmúlt évben világszerte kevesebb mint 60-szor támadt cápa emberre. A szakértők szerint ezek az esetek azért váltanak ki hatalmas félelmet, mert egyelőre nagyon kevés ismerettel rendelkezünk a cápák viselkedéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik