Michele D'Amico supersky77 / Getty Images
Tudomány zöldövezet

Nagy számban pusztítják Magyarországon a védett madarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatai alapján 16 év alatt 1600 védett madarat pusztítottak el orrvadászok, 87 millió forintos kárt okozva ezzel – írja az MTI. Idén 18 esetben 224 védett madár, köztük 165 ragadozó madár esett szándékos vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény áldozatául.

Az MME szerint az utóbbi másfél évben kiugró méreteket öltött a ragadozó madarak illegális pusztítása hazánkban.

A szervezet zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól a madarakat illegálisan pusztító bűnözőkkel szemben.

Az utóbbi másfél évben az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a Természetvédelmi Őrszolgálata az elmúlt 16 év három legjelentősebb mérgezéses esete mellett parlagi sasok, rétisasok és egy barátkeselyű lelövésére, valamint a nem megfelelően üzemeltetett élvefogó csapdákkal okozott természetpusztításra derített fényt. Az esetek elemzéséből kiderül, hogy túlnyomó többségben a ragadozók ellen irányuló mérgezés állt a háttérben.

Kapcsolódó
Brutális mérget használtak Tura határában
Azonosították a 114 állat, zömében védett madár pusztulását okozó szándékos mérgezésnél használt anyagot. A területen talált mennyiség elég lett volna 158 ember halálához.

2005 óta az ilyen esetek már 1600 védett állat, köztük 1042 ragadozó madár pusztulásáért voltak felelősek, a bizonyított természetvédelmi kár meghaladja a 87 millió forintot. Emellett 24 kutya és 20 házi macska is áldozatul esett a külterületi ragadozómérgezéseknek. Az MME ezért arra kéri a hatóságokat és a vadászati szervezeteket, hogy kiemelt figyelemmel és szakmai gondossággal járjanak el a mérgezések és az egyéb jelentős természetkárosítást okozó bűncselekmények felderítésekor, illetve megelőzésekor.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.