Tudomány

Brutális mérget használtak Tura határában

Deák Gábor / MME
Deák Gábor / MME
Azonosították a 114 állat, zömében védett madár pusztulását okozó szándékos mérgezésnél használt anyagot. A területen talált mennyiség elég lett volna 158 ember halálához.

Nyár végén tömeges ragadozómérgezés zajlott a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. A legutolsó nyilvános adatok szerint a szakemberek összesen 132 mérgezett csalétket és 114, mérgezésben elhullott állatot találtak a mintegy 8000 hektáros területen. Az áldozatok között van nyolc védett faj 93 egyede, a természetvédelmi kár 6,5 millió forint – a részletekről és a kutyás keresőegység munkájáról itt számoltunk be részletesen.

Veszélyes méreg, magas koncentráció

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szaklaboratóriumaiban mostanra készültek el – rekord gyorsasággal egyébként – az első minták patológiai és toxikológiai elemzései. Ezek igazolták a szakemberek várakozását:

az egyik legveszélyesebb méreganyaggal, a karbofuránnal történt szándékos mérgezést mutatták ki.

Ugyanitt ugyanezzel az anyaggal történt már hasonló mérgezés, azonban a most kimutatott koncentrációk sokkolták a szakembereket – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye. Az egyes csalétkekben talált 6000 mg/kg értéket meghaladó, és az egyes barna rétihéjákból kimutatott 60 mg/kg értéket megközelítő koncentrációk minden eddigi esetet sokszorosan felülmúltak.

Kapcsolódó
Ennél több ragadozót még nem mérgeztek meg hazánkban
Négy hét után még mindig kerülnek elő mérgezett csalifalatok és elhullott állatok Tura környékén. Hazánk legnagyobb ragadozómérgezésében 7800 hektáron eddig 114 elpusztult állatot találtak, köztük nyolc védett faj 93 egyedét. Ki és miért tesz ilyet?

Az Európai Unióban már 2008-ban betiltották a karbofurán-tartalmú rendkívül mérgező vegyületnek növényvédelmi célú felhasználását (gerinces állatok szándékos mérgezésére természetesen sosem volt legális a felhasználásuk). A karbofurán az egyik legmérgezőbb vegyület, amely mezőgazdasági forgalomban volt, a halálos dózisa (úgynevezett LD50) különböző emlősfajoknál 3-19 mg/testtömeg kg között változik, de a madarak általában ennél jóval érzékenyebbek, és számos fajnál 1 mg/ttkg alatti értékeket is mértek.

Emberre is veszélyes

A szer esetleges humán hatásáról Dr. Zacher Gábor toxikológus úgy nyilatkozott az MME-nek, hogy „a karbofurán tartalmú szerekből egy késhegynyi por (1 g) vagy egy negyed teáskanálnyi oldat (1 ml) már jó eséllyel emberre nézve is halálos lehet, de ennek a töredéke is már komoly tünetekkel és akár maradandó egészségkárosodással járó mérgezést okozhat”.

A koncentrációk alapján megbecsülhető, hogy a megtalált és eltávolított csalétkekben is még annyi méreganyag lehetett, amely elég lett volna 158 felnőtt ember halálához vagy 158 ezer barna rétihéja pusztulásához. Hasonló gondolatkísérlettel szemléltetve ez a mennyiség a parlagi sas teljes világállományának megmérgezéséhez elég lett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik