Tudomány zöldövezet

Mamutfenyők pusztulnak el a kaliforniai tüzekben

Mamutfenyők százait pusztíthatták el az észak-kaliforniai erdőtüzek – írja az MTI. A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, és gyorsan szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. Christy Brigham, a Sequoia és Kings Canyon Nemzeti Parkok munkatársa szerint a katasztrófa a parkok 15 mamutfenyőligetében okozott károkat.

Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén. A KNP Complexnek csupán 11 százalékát sikerült kontrollálni, miután már 347 négyzetkilométernyi erdő leégett. A hűvösebbé váló időjárás segített némileg lelassítani a lángokat, péntekre ráadásul esőket is várnak a régióban.

Brigham szerint a katasztrófának vegyes hatása van a mamutfenyőligetekre: legtöbbjüket alacsony és közepes intenzitású tűz érte el, amelyeket a fák még túl tudnak élni.

Ugyanakkor két ligetben magas intenzitású, akár 30 méter magas lángok égnek, melyek képesek a hatalmas fák lombozatát is elpusztítani.

Két égő fa kidőlt a nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest), amely mintegy 2 ezer óriás mamutfenyő otthona. Köztük található a Sherman tábornok fája nevű is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

JOSH EDELSON / AFP

Brigham úgy véli, hogy legjelentősebb fák túlélik a katasztrófát. A szakértők több óvintézkedést is tettek, például tűzálló takaróba burkolták a törzseket. A teljes kárt csak hónapok múlva lehet felmérni.

A déli területeken égő Windy Fire erdőtűzkomplexum legalább 74 mamutfenyőt veszett el. A 395 négyzetméteren égő tűz 75 százalékát tartják jelenleg kontroll alatt.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők csak a Sierra Nevadában fordulnak elő természetesen. Ezek a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője pedig hat méter is lehet. Reprodukciójukat támogatja az alacsony intenzitású tűz, a magok kiengedését segítik a lángok, a motani tüzek viszont túl hevesek.

2021-ben eddig több mint 7800 négyzetkilométernyi terület égett le Kaliforniában, ami több mint 3 ezer otthont és egyéb ingatlant tett tönkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik