Tudomány zöldövezet

Gigantikus harcsákat fogtak Nógrád megyében

abadonian / Getty Images
abadonian / Getty Images

Harcsafogó versenyt rendeztek a Nógrád megyei Nőtincshez tartozó, 50 hektáros Szent István-tavon – írja a Pecaverzum. A 17 csapatos pecázás október 4-én kezdődött, és 8-án délelőtt ér majd véget.

Már a verseny első napján, gyakorlatilag egymás után két, egyenként több mint száz kilogrammos halat fogtak ki.

Pálinkás Viktor, a verseny szervezője és a 2021-es országos harcsafogó bajnokságon ezüstérmes Váci Harcsaleső csapat vezetője a Pecaverzumnak azt mondta, nem tud olyanról, hogy egy magyarországi harcsafogó verseny első napján két százkilós egyed is partra került volna. Elképzelhető, hogy eddig az egész világon sem történt hasonló.

A „kisebb” harcsa 227 centiméteres és 105 kilogrammos volt, Orosz Gyula 40 percen át fárasztotta a halat. Ifj. Ódor László hasonló ideig küzdött a nagyobb egyeddel, amely egy ponton majdnem el is törte a botot. Ez a harcsa szintén 227 centiméteres volt, tömege viszont valamivel nagyobb, 106,8 kilogramm volt.

A halak nőstények, feltételezhető, hogy a tóban ezeknél nagyobb hímek is élnek. Az országos rekord 2004-ben született meg, a hazánkban kifogott legnagyobb harcsa 112 kilogrammosra hízott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik