Tudomány zöldövezet

Félelmetes, ami a világ óceánjaival történik

Egy, az Európai Bizottság megbízásából készített jelentés alapján a világ óceánjainak állapota egyre romlik – írja az MTI. A Copernicus tengeri kutatószolgálata (Copernicus Marine Service) által kiadott éves jelentés létrehozásában 150 szakértő vett részt. A csapat szerint a világ óceánjainak felmelegedése és a szárazföldi jég olvadása miatt a Földközi-tenger szintje évente 2,5 milliméterrel emelkedik, míg a világ tengereinek szintemelkedése évente akár a 3,1 millimétert is eléri.

A publikációban a veszélyre figyelmeztetve a 2019 novemberi áradást is felidézték, amikor Velencében a vízszint 1,89 méterre emelkedett. Az óceánok felmelegedése okozza a tengeri állatok elvándorlását több térségben, illetve számos faj egyedszámának csökkenését.

A sarkvidéki tengeri jég folyamatosan zsugorodik: 1979 és 2020 között egy hat németországnyi területről tűnt el a jég az Északi-sarkvidéken.

A jég kiterjedése 1979 óta évtizedenként 12,89 százalékkal csökkent, a legalacsonyabb szintet az elmúlt két évben jegyezték fel.

Monica Bertolazzi / Getty Images

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha az Északi-sarkvidék tengeri jege tovább olvad, a folyamat hozzájárulhat a regionális felmelegedéshez, a sarkvidéki partok eróziójához és a globális időjárás megváltozásához. A szélsőséges ingadozások következtében az Északi-tengeren tapasztalható hő- és hideghullámok a halászatra már most is komoly hatással vannak.

„Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a túlhalászás példátlan megpróbáltatást jelent az óceán számára” – mondta Karina von Schuckmann, az Ocean State Report (Jelentés az óceán állapotáról) vezető szerzője. A szakember kiemelte: a Föld felszínének nagy részét óceánok borítják, amelyek nagy hatással vannak az éghajlat szabályozására, a megfigyelésük pedig elengedhetetlen.

Ajánlott videó