Tudomány zöldövezet

Nagyon furcsán viselkedő halakat videóztak a Velencei-tóban

wrangel / Getty Images
wrangel / Getty Images

Különösen videlkedő, 8-10 kilós amurokat örökített meg egy kajakos a Velencei-tóban – írja a Pecaverzum.

A videó alapján a halak rángatóztak, hátuk kilógott a sekély vízből, és olyan példány is akadt, amely hassal felfelé evickélt a sziklák között.

Kürti Gábor horgás szeptember 14-én kajakozott a tavon. A férfinek a rossz állapotok miatt végül elment a kedve a horgászástól. „Ha egy egészséges tóban beevezel egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előled, hogy azt ne lásd. Itt olyan hulla vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit sem látni. Ilyet még nem láttam sehol” – mondta a Pecaverzumnak.

A víznek egészséges állapotában itt zavarosnak kellene lennie, mégis nagyon tiszta volt. A horgász a furcsán viselkedő amurok mellett madártetemeket is látott – a Velencei-tónál a halak és a madarak is nagy számban hullottak augusztusban.

Kürti Gábor szerint az egyik hal szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. „Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz” – tette hozzá.

A kajakozás során azért akadtak kifejezetten jó állapotú helyszínek is. „Voltak két focipályányi területek, ahol meg lehetett látni az életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt” – mondta. Friss haltetemeket nem talált, de olyan halcsontokat igen, amelyek a nyári pusztulásból maradhattak hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik