Belföld

Nagyjából 1800 kiló hal pusztult el a Velencei-tóban az elmúlt napokban

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Közleményt adott ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohohsz) az újabb velencei tavi halpusztulással kapcsolatban. Mint írják, az eddigi szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben „a szórványosan kialakult oxigénhiányban” kezdtek pusztulni a halak.

A kedd déli adatok alapján, az elmúlt 4 napban lezajlott halpusztulás – ideértve a már 70%-ban összegyűjtött és a még tavon látható tetemeket – mennyisége összesen 1500-1800 kg-ra becsülhető – írja a Mohosz. 

Hozzáteszik, hogy most kevesebb hal pusztult el, mint júniusban, amikor a 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette.

Jó hír viszont, hogy „hétfő délután óta nem észlelhető újabb elhullás, az élénkülő légmozgás, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy súlyos mértékű halpusztulás kialakulását”. A kétnapi csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 cm-t emelkedett.

Kapcsolódó
Rövid távon az eső, hosszú távon csak a kormány tudja megmenteni a Velencei-tavat
A kormánynak néhány éven belül többet kellene költeni a Velencei-tóra, mint az elmúlt tíz évben összesen. A strandok bezárása kegyelemdöfés volt a tóparti vállalkozóknak, 70-80 százalékos visszaesést tapasztalnak a turizmusban. Riport Velencéről, ahol jó a víz, csak kevés.

A Mohosz közleményében hangsúlyozza, hogy jelenleg továbbra is „megalapozottan kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet e tárgyban azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik