Tudomány zöldövezet

Megdöbbentő, mennyi kárt okoz a környezetnek a marhahús

Egy friss tanulmány alapján az állattenyésztéssel kétszer több üvegházhatású gáz keletkezik, mint a fogyasztásra szánt növények termesztésével – írja az AFP. A kutatók azt vizsgálták, hogy a mezőgazdasági termeléssel mennyi szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid szabadul fel, az elemzésben közel 200 ország 170 növényi és 16 állati termékének emisszióját szimulálták.

Eredményeik alapján 2007 és 2013 között a termeléssel évi 17,318 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz jött létre.

Ez az ember okozta teljes kibocsátás közel 35 százalékának felel meg.

Az élelmiszerhez köthető emisszió mintegy 57 százaléka az állati termékeknek tudható be, ide sorolták azon takarmánynövények előállítását is, amelyeket a haszonállatoknak adnak. A pusztán emberi fogyasztásra szánt növények az élelmiszertermelés kibocsátásának 29 százalékáért felelősek.

Catherine Falls Commercial / Getty Images

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a növényi alapú táplálkozás viszonylag kis nyomást helyez a környezetre. Atul Jain, az Illinois-i Egyetem munkatársa pontos adatokhoz akart jutni. „Gyermekkorom óta vegetáriánus vagyok. Kíváncsi voltam, mekkora a szénlábnyomom” – mondta a szakértő. A vizsgálathoz a kutató és kollégái egy új modellt dolgoztak ki.

A legtöbb üvegházhatású gáz a marhatartás miatt keletkezett (25 százalék), a növények közül a legnagyobb kibocsátónak a rizs bizonyult (12 százalék). A bonyolult számítás során a kutatók olyan faktorokkal is kalkuláltak, mint amilyen a szállítás. Mivel az élelmiszerek iránt világszerte nő az igény, a csapat arra számít, hogy az emisszió is emelkedni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik