Tudomány zöldövezet

Idegen kullancsfajt találtak Magyarországon

Alig három hónappal az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő projektjének elindítása után a keresett, hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancs első fajára bukkantak – áll az ELKH közleményében. A Vas megyében felfedezett egyedet a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együtt vizsgálják tovább, az elemzés során az esetleges kórokozókkal való fertőzöttségét is kimutathatják.

A Kullancsfigyelő programban a kutatók a „citizen science” módszer segítségével, a lakosságot bevonva vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló, a krími-kongói vérzéses lázat is okozó kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését.

Az indulás óta számos bejelentés, e-mail, fotó és beküldött példány érkezett az ÖK-hoz. A lakosság által észlelt egyedek között szerepelt más ízeltlábú is, de a legtöbb esetben valóban kullancsok voltak. Dr. Földvári Gábor, a kutatás vezetője szerint ezek a „járulékos fogások” sem haszontalanok, hiszen a program révén az ország jelentős részéről kapnak információt az egyéb fajok elterjedtségéről.

Valter Jacinto / Getty Images

Az eddig beérkezett öt kullancsfaj – és egy közeli rokon vérszívó, az óvantag – közül az augusztusban bejelentett Hyalomma a legfigyelemreméltóbb. A nagy méretű, gyors mozgású, csíkos lábú egyedet egy Vas megyei lakos észlelte kutyáján. Az eb nem járt külföldön, a közeli madárvárta viszont nagy valószínűséggel megfelelő körülményeket biztosított a vándormadárral érkező kullancs fejlődéséhez.

Az ÖK kutatói továbbra is kérik a lakosságot, kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, és ha Hyalomma példányt találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail címen. Az azonosítással és a beküldés módjával, valamint a Hyalomma kullancsokkal kapcsolatos további információk a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik