Tudomány zöldövezet

Ismét felgyorsult Amazónia pusztulása

Évtizedes csúcsot ért el az erdőirtás Amazónia brazíliai részén 2020 augusztusa és 2021 júliusa között – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. Az Imazon brazil kutatóintézet legfrissebb jelentése alapján 10 476 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el az elmúlt egy évben, miközben világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot a Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta felgyorsult erdőirtás. A 2020 augusztusa és 2021 júliusa között letarolt terület közel akkora, mint Koszovó.

Az Imazon 2008 óta követi nyomon az amazóniai erdők helyzetét.

Mint kiderült, az egy év alatt kipusztított erdő nagysága 57 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ez az érték 2012 óta a legrosszabb.

Carlos Souza, az intézmény kutatója szerint Brazília szembe megy a globális éghajlatvédelmi trenddel, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának sürgős csökkentésére törekszik. A szakember kormányzati intézkedéseket sürgetett, beleértve az illegális mezőgazdasági termőterületek kialakítása miatti erdőirtás elleni fellépést, amit a költségvetési megszorítások akadályoznak.

Kristof Bellens / EyeEm / Getty Images

Bolsonaro több ezer katonát vetett be az illegális erdőirtás és a tüzek elleni küzdelemre, Marcio Astrini, a Climate Observatory szervezet főtitkára szerint azonban az adatok jól mutatják, hogy ez a beavatkozás már nem volt elegendő: semmi sem tudja elfedni a szövetségi kormány késlekedését. A szakember arra számít, hogy az erdőirtás mértéke 2021-ben várhatóan csaknem 50 százalékkal magasabb lesz, mint 2018-ban, Bolsonaro hivatalba lépése előtt volt.

A rekordmértékű erdőpusztításról szóló adatok nyilvánosságra kerülésével egy időben a brazil törvényhozásban meghallgatást tartottak, hogy elérjék az ország környezetvédelmi politikájának átalakítását. Eliziane Gama szenátor szerint a brazil történelem nagyon nehéz pillanatához érkezett. „Sok a tagadás és a környezetvédelmi politika gyengítésére tett kísérlet” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik