Tudomány zöldövezet

Ez a hegycsúcs évente két métert zsugorodik

Az olvadó jég miatt az 1990-es évek közepe óta több mint 20 métert veszített a magasságából a svédországi Kebnekaise – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A hegy déli csúcsának magassága évente több mint 2 métert csökkent.

A csúcs volt Svédország legmagasabb pontja, de miután a hegytetőn található gleccser egyharmada elolvadt, helyét 2019-ben a hegység északi csúcsa vette át, amelyen nincs jégtakaró. A déli csúcs az elmúlt évben is 2 méterrel lett alacsonyabb a felmelegedés miatt.

Az Stockholmi Egyetem adatai alapján augusztus 14-én a Kebnekaise déli csúcsa 2094,6 méter magas volt.

Az 1940-es években elkezdődött rendszeres mérések óta ez volt a legkisebb érték. A kutatók elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével, illetve a változó szélviszonyokkal magyarázták a jelenséget, ugyanis ezek a tényezők befolyásolják, hogy hol halmozódik fel a hó télen.

Johner Images / Getty Images

A szakértők szerint a változások Svédország éghajlatának régóta tartó felmelegedését tükrözik. Az egyetem emlékeztetett az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) közelmúltban kiadott jelentésére, amely alapján a globális felmelegedés a gleccserek példátlan mértékű olvadását okozta.

A Kebnekaise 150 kilométerre északra húzódik az Északi-sarkkörtől. Az 1990-es évek közepén a déli csúcsa még 2118 méter magas volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik