Tudomány zöldövezet

Ez az utolsó esélyünk, hogy elhárítsuk a klímakatasztrófát

Andrew Merry / Getty Images
Andrew Merry / Getty Images

Hétfőn mutatta be az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb jelentését, hasonlóan részletes riportot utoljára 2014-ben adott ki a szervezet. A publikáció három részből áll, az első, a természettudományi alapokkal foglalkozó részt ebben a cikkben ismertettük.

Kapcsolódó
Megmérgezte a Földet az emberiség
Nyilvánosságra hozta az IPCC a legújabb jelentését: nem túl rózsás a helyzet, de még tehetünk azért, hogy ne legyen élhetetlen a bolygónk.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára az IPCC jelentésére reagálva azt mondta, a riportnak a szén, az olaj és a gáz lélekharangjának kell lennie. A jelentés arra figyelmeztet, hogy a fosszilis energiahordozók tönkreteszik a bolygót.

Az IPCC szerint hiába minden erőfeszítés, már 2030 körülre, a véltnél egy évtizeddel korábban elérhetjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedést. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény egyik célkitűzése az volt, hogy az iparosodás előtti szinthez képest a felmelegedés mértékét lehetőleg 1,5 Celsius-fokban korlátozzuk.

Guterres úgy látja, hogy az új jelentés egy vészjelzés az emberiség számára. Mint mondta, fel kell hagynunk a fosszilis energiahordozók lelőhelyeinek felkutatásával és feltárásával, az ilyen típusú energiahordozók támogatását pedig a megújuló energiaforrásokra kell fordítani. Úgy véli, hogy az 1,5 Celsius-fok tartása érdekében nem szabad új szénerőműveket építeni, 2040-re pedig a szénenergiát teljes egészében le kell cserélni megújuló energiára.

Guterres hozzátette, azonnali lépésekre van szükség, hogy dekarbonizálják a szektort.

A vészharangok fülsiketítőek, és a bizonyítékok cáfolhatatlanok: a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből és az erdőirtásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása fojtogatja bolygónkat, és emberek milliárdjait sodorja közvetlen veszélybe

– nyilatkozta.

Az IPCC adatai alapján 2 millió éve most a legmagasabb a légköri szén-dioxid-koncentráció, a metán és a dinitrogén-oxid szintje pedig 800 ezer éve nem volt ilyen magas. Bár a pandémia miatt tavaly csökkent a globális emisszió, az üvegházgázok felhalmozódásának ütemében nem észleltek érzékelhető változást.

2021 novemberében az ENSZ klímaügyi konferenciát tart. Guterres szerint amennyiben egyesítjük erőinket, még elháríthatjuk a klímakatasztrófát, a hétfői jelentés ugyanakkor egyértelművé teszi, hogy nincs idő a további késlekedésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik