Tudomány zöldövezet

Drámai ütemben olvad két oroszországi szigetcsoport

A Északi-sarkvidék oroszországi területének két szigetcsoportján a gleccserek és a jégtakaró olvadása annyi olvadékvizet termel, amennyi évente megtöltene közel ötmillió olimpiai úszómedencét – írja az MTI. Műholdas adatok alapján a Jeges-tenger melegedése jelentős szerepet játszik a Kara-tengerrel határos két nagy szigetcsoport jégveszteségének felgyorsulásában.

Az Edinburgh-i Egyetem csapata az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 műholdjának adatait használta fel. A cél az volt, hogy monitorozzák a jégsapka, illetve a gleccserek magasságát és tömegét. Az információk és az azonos időszakból származó klímaadatok összehasonlítása egyértelműen rávilágított a légköri és óceáni hőmérséklet emelkedése, illetve a két szigetcsoport növekvő jégvesztesége közti kapcsolatra.

Megállapították, hogy a Novaja Zemlja és a Szevernaja Zemlja szigetcsoport, amely összesen mintegy 130 négyzetkilométert fed le, 2010 és 2018 között minden évben 11,4 milliárd tonnányi jeget veszített.

Már a jég vékonyodásának is súlyos hatása volt a régió néhány gleccserének és jégsapkájának stabilitására, az olvadás pedig a jövőben tovább erősödhet.

Vlad_Losh / Getty Images

A gleccserek viszonylag kis méretéhez képest a jégsapkák több száz méter vastag jégből álló tömegek, melyek mintegy 20 ezer négyzetkilométernyi területet lefednek. Némelyik akár 12 ezer éves jeget is tartalmaz, mely értékes, a sarkvidéki éghajlatra vonatkozó információkkal szolgál.

Az új tanulmány eredményei kiegészítik azokat a korábbi információkat, melyek alapján a Jeges-tengerben a körülmények egyre jobban hasonlítanak a jóval melegebb Atlanti-óceán északi részének jellemzőire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik